geleken, terwijl Vulpius als een hoer beschouwd werd. ‘Ein rundes Nichts’, noemde Caroline von Schiller haar. Schillers vriendin Bettina von Arnim vergeleek Goethes vrouw met een stuk vlees: Vulpius was een ‘Blutwurst’, zei ze, een bloedworst die ‘toll’ geworden was.
Het idee van Goethe als een boven aardse zaken verheven genie hield meer dan tweehonderd jaar stand. Vulpius werd door de mensen die van haar bestaan wisten als een aberratie beschouwd, of als een noodzakelijk kwaad. Robert Musil beschreef Vulpius als de ‘Sexualpartnerin des alternden Olympiers’, hoewel Goethe negenendertig was toen hij zijn vrouw leerde kennen, en haar zestien jaar overleefde. Thomas Mann hield het bij de vergelijking met vleeswaren. Vulpius, schreef hij, was ‘un bel pezzo di carne’ - een mooi stuk vlees.
Niet iedereen liet Vulpius links liggen. Johanna Schopenhauer, de moeder van Arthur Schopenhauer, die in 1806 na de dood van haar man naar Weimar verhuisd was, berichtte haar zoon in een brief over het huwelijk van Goethe en Vulpius. Goethe, vertelde ze, zou gezegd hebben dat men de wetten in vredestijd misachten kon, maar dat men ze in tijden van nood maar beter kon volgen. Schopenhauer liet haar zoon ook weten dat de nieuwe mevrouw Von Goethe door de ‘bessere Gesellschaft’ van Weimar gemeden werd. Daaraan zou zij niet meedoen. ‘Ik ontving haar’, schreef ze, ‘alsof ik niet wist wie ze geweest was, ik vind dat als Goethe haar zijn naam geeft, wij haar op zijn minst een kopje thee geven kunnen.’ Schopenhauer zou lange tijd de enige zijn die Christiane von Goethe ontving. Jaren later pas zou de vrouw van Goethe op voorspraak van Schopenhauer ook door andere dames uitgenodigd worden. Vriendinnen werden ze niet. Dat Christiane met veel witte wijn, zoals Schopenhauer zei, haar verdriet om Goethes omgang met andere vrouwen probeerde te verzachten, stuitte Schopenhauer tegen de borst. Maar dat verhinderde haar niet kritiek te uiten op de manier waarop Goethe en zijn zoon na haar dood over Christiane spraken, of juist niet spraken. Christianes onmatigheid, schreef ze in een brief aan de zuster van de hertogin van Kurland, ‘was misschien het gevolg van haar opvallend sterke, hevige natuur en haar lichaamsbouw. In elk geval heeft ze maar kort van haar geluk kunnen genieten en het stoort me zeer dat niemand met medelijden aan haar dood denkt, dat al het goede, dat ze toch ook had, vergeten wordt en dat men het alleen nog over haar fouten heeft, zelfs degenen voor wie ze zo goed gezorgd heeft en die haar tijdens haar leven op allerlei manieren het hof hebben gemaakt.’
Tegenwoordig is niet alleen de reputatie, maar ook de zitkamer van Christiane in ere hersteld. Met zijn planten en kanten gordijnen ziet haar vroegere vertrek er heel anders uit dan de werkkamer van Goethe, waarin alleen nuttig meubilair tentoongesteld staat.
Das Wohnhaus von Goethe
Goethes Wohnhaus
Frauenplan 1
99423 Weimar
Tel. 00 49 36 43 54 53 10
Openingstijden:
Zomertijd: 9.00-18.00 uur
Wintertijd: 9.00-16.00 uur
's Maandags gesloten
NB: Bezoekers moeten rekening houden met wachttijden van maximaal drie uur.