eel opzicht niet aan hem kon tippen, maar die toch een levensecht portret schilderde van het huiselijk leven van haar man. Ook Brennan biedt van tijd tot tijd met veel inlevingsvermogen inkijkjes in het leven van Larkin.
Tegelijk is het boek echter één grote zelfrechtvaardiging. Brennan wil erkenning voor het feit dat ze een belangrijke rol in Larkins leven heeft gespeeld. In die zin is haar objectiverende manier van schrijven slechts een slimme tactiek, die de lezer voor haar in moet nemen. Haar hunkering naar erkenning wordt bijna gênant in haar beschrijving van de maanden die volgden op Larkins overlijden. Ze geeft toe: sinds 1978 was haar contact met Larkin minder intiem, zelfs bijna afstandelijk geworden. De dichter had toen volledig voor Jones gekozen. Maar dat Brennan, op uitnodiging van Jones nota bene, de begrafenis mocht bijwonen, kan ze niet anders zien dan als genoegdoening. Net als de vele condoleancebrieven die ze ontving en waaruit ze, natuurlijk!, met name de passages citeert waarin ze herinnerd wordt als een van de belangrijkste vrouwen in Larkins leven.
Ook had ik enige moeite met het hoofdstuk over Larkins religieuze gevoelens. Die zijn een obsessie van de diepgelovige Brennan, die niet kan aanvaarden dat Larkin atheïst was. Ze moet erkennen dat Larkin religie meermalen heeft aangeduid als ‘onzin’. Maar maakte hij niet ook soms opmerkelijke toenaderingen tot het geloof? Zo wil Brennan dat in ieder geval zien.
Helemaal mis gaat het in het hoofdstuk waarin de verschijning van Motions biografie wordt besproken. Dit boek, en de reacties daarop, ziet ze als een aanval op haar persoonlijke integriteit. Het begint er al mee dat het boek, met al zijn brisante nieuwtjes, werd aangekondigd op een moment dat haar vader op sterven lag. Brennan wilde voorkomen dat haar vader weet kreeg van wat er over haar in het boek zou komen te staan (het concepthoofdstuk had ze al gelezen, waar ze enige kritiek op had, die Motion vervolgens trouwhartig verwerkte - zoveel reden tot klagen had Brennan dus niet). Brennan verbood daarom iedereen die aan het ziekbed van haar vader verscheen om over Motion te beginnen. Ze screende zelfs de kranten op berichten over het boek, zodat ze die bij haar vader weg kon houden.
Brennans poging tot zelfrechtvaardiging heeft niet tot een volledige openheid van zaken geleid. Het pijnlijkste moment van al, de avond waarop de breuk met Larkin tot stand kwam, heeft ze uit haar boek gehouden. In een noot zegt ze op dit punt haar recht op privacy te claimen. Het ogenblik was te pijnlijk voor haar om eraan terug te denken, laat staan het te beschrijven. Waarschijnlijk heeft ze die avond Larkin sterk onder druk gezet, waardoor hij wel voor Jones moest kiezen. Later zou Brennan met zelfverwijt op deze episode terugkijken: voor een belangrijk deel had ze de relatie zelf stuk gemaakt, al moet gezegd worden dat Larkin het haar ook niet makkelijk heeft gemaakt en inderdaad beide vrouwen steeds tegen elkaar heeft uitgespeeld. Haar eigen gedrag vergoelijkt Brennan door te verwijzen naar de moeilijke periode die ze in die tijd doormaakte: haar moeder was kort daarvoor overleden. Het was voor haar ook niet makkelijk om te gaan met ‘de grote dreiging die altijd uitging van Monica op haar relatie met Larkin’.