Experimenten en contrasten
‘Vorm’ - beter nog: experimenteren met vorm - is het kernwoord van dit nummer. Waar de hedendaagse biograaf nog steeds lijdt aan het chronologievirus, is elk pleidooi voor verbeeldingskracht en experiment waardevol.
Plutarchus bijvoorbeeld bracht het in Nederland, zo staat het cynisch in een voetnoot, niet verder dan ‘tekstleverancier voor het schriftelijk staatsexamen Grieks, 1924-1949’.
Dit Raster-nummer staat vol mooie contrasten. Lees hoe het ‘echte’ leven van Kafka volledig aan het zicht is onttrokken, omdat kenmerken van zijn werk vrijwel allemaal op zijn persoon zijn geprojecteerd. Daartegenover staat Robinson Crusoë. Zijn leven kent bijna niemand, terwijl de meeste mensen zijn geromantiseerde levensbeschrijving door Daniel Defoe alleen kennen uit voor de jeugd bewerkte versies. Maar iedereen - zelfs degenen die nooit iets over hem lazen - kent de gecanoniseerde versie van de ‘mens die teruggeworpen is op de onbesmette natuur’. Leven, biografie noch oorspronkelijke literatuur blijken bestand tegen de eroderende kracht van het slordig lezen en de behoefte aan een standaardbeeld.
Nog een contrast. Fotograaf Hans Aarsman blikt terug op leven en werk van de Amerikaanse fotograaf Garry Winogrand en constateert: ‘Iemand die kijkt als een geboren blinde die als door een godswonder vlak voor zijn dood toch nog even een blik op de wereld heeft mogen werpen.’ Een onbesmette blik, denk je dan, hoe zou dat zijn? Vervolgens lees je de miniaturen van Hedda Martens, misschien wel de gaafste stilist in het Nederlands taalgebied. Verhalen over een ‘iemand’ die zij samenbalt rond dat ene - laat ik zeggen ‘Schwob’ - moment dat zwanger is van betekenis. Zoals ‘iemand’ die op een nacht in het woud scherven vindt van het mooiste porseleinen servies dat hij ooit zag. Hij wenst dat servies te gebruiken voor zijn huwelijksdiner,