Schrijvershuizen
Rozen in het spoelwater
Het huis van Marjorie Kinnan Rawlings
Monica Soeting
Toen de Amerikaanse filmacteur James Stewart in de zomer van 1956 in het gehucht Cross Creek in Florida aankwam om aan de verfilming van de roman The yearling - Jody en het hertenjong in Nederlandse vertaling - mee te werken, keek hij vijf minuten rond, belde een taxi en liet zich linea recta naar Californië terugrijden. Gelukkig vond men een waardige vervanger voor Stewart: Gregory Peck nam de rol over.
Wat Stewart in Cross Creek zo tegenstond dat hij er een paar dagen durende autorit voor over had om weg te komen, vermeldt het verhaal niet. Misschien kon hij niet tegen het klimaat: zomers is het in Florida zo heet en vochtig als een stoombad. Misschien ook waren het de primitieve omstandigheden waaronder gefilmd werd. Men had Stewart in het huis van de drie jaar eerder overleden schrijfster van The yearling willen onderbrengen, maar in vergelijking met Stewarts eigen huis was dat waarschijnlijk niet veel meer dan een hutje. Het had geen airconditioning, slechts één slaapkamer had een eigen badkamer en de rest van de kamers was klein en hokkerig. Toch heeft het huis van Marjorie Kinnan Rawlings (1896-1953) iets buitengewoon aantrekkelijks. Het staat midden tussen sinaasappel- en citroenbomen en wordt omringd door twee meren. Cross Creek is nog steeds een gehucht, maar het is een prettig gehucht. Het is er stil zonder dat je je er eenzaam voelt.
Toen Kinnan Rawlings het huis in 1928 kocht, was het onderdeel van een boerderij. De bewoners leefden van citrus- en kippenteelt, en twee koeien, een muilezel, een groot aantal kippen en verschillende landbouwmachines hoorden tot de inventaris.
Kinnan Rawlings besteedde vijf jaar aan het opknappen van het huis. Ze verfde alles wit en liet een overdekte waranda bouwen die ze als werkkamer gebruikte. Ze legde een moestuin aan en plantte zoetgeurende sierstruiken. Aanvankelijk was ze van plan om van de opbrengsten van de citrusplantage te leven, maar dat idee moest ze al gauw opgeven. Een geluk bij een ongeluk: ze stortte zich op het schrijven van proza. Daarvóór had ze uitsluitend als journaliste gewerkt.
In 1930 stuurde Kinnan Rawlings haar eerste korte verhaal naar Scribner's Magazine. De hoofdredacteur was zo enthousiast dat hij haar aanmoedigde om aan een roman te beginnen. Zo verscheen in 1933 South Moon Under en twee jaar daarna Golden Apples. Voor The yearling, gepubliceerd in 1938, kreeg Kinnan Rawlings in hetzelfde jaar de Pulitzer Prijs.
The yearling werd onmiddellijk een kas-