Contouren
Wat wel duidelijk wordt, is het uitgangspunt waarmee Martje Breedt Bruyn deze biografische schets geschreven heeft: bewondering voor Marianne Philips, die zij uit een sfeer van vergetelheid en miskenning wil trekken. Haar inleiding, waarin zij overigens te veel van het latere ‘verhaal’ weggeeft, laat hier geen misverstand over bestaan
Liefdevol, maar op den duur wat irritant, wordt de gebiografeerde het hele boek door ‘Marianne’ genoemd - een stijlvorm die, voor zover ik weet, bij een mannelijke hoofdpersoon in een biografie als onmogelijk wordt beschouwd. Stel je voor, in een Heijermans-biografie doorlopend zinnen als: ‘Weer ging er een nieuw stuk van Herman in première’. Of in een Hanlo-biografie: ‘Jan zat in de Koepelgevangenis van Haarlem’, ‘Jan was tevreden met het interview’, enzovoort.
In haar inleiding tracht de biografe Marianne Philips in een literair-historisch kader te plaatsen, maar ook hier is er sprake van een tekort. Breedt Bruyn zet Philips af tegen de andere ‘schrijvende dames’ uit de jaren dertig en suggereert dat zij ten opzichte van hen een gunstige uitzondering was. Daarbij steunt de biografe op Annie Romein-Verschoors Vrouwenspiegel, waaruit zij ten faveure van Philips citeert. Dat Romein-Verschoor in haar proefschrift vooral sociologische (eigenlijk: socialistische) en nauwelijks literaire principes hanteerde, laat Breedt Bruyn onbesproken, waardoor de contemporaine waardering van Philips wat al te ongenuanceerd wordt samengevat.
Tijdloze ogenblikken heeft het effect van een videofilm die versneld wordt afgespeeld. De kijker kan na afloop wel het verhaal in grote lijnen navertellen, maar mist door de snelheid en het ontbreken van gesproken tekst of het te snel verspringen van ondertitels, logische verbanden. Hij blijft zitten met een geschiedenis vol gaten, een verhaal met vraagtekens. En dat frustreert, juist bij dit onderwerp. De verdienste van Breedt Bruyns biografische schets is namelijk dat zij er ook bij de lezer geen twijfel over laat bestaan dat Marianne Philips een interessante vrouw was, wier innerlijke en uiterlijke levenswandel een uitvoerige biografie rechtvaardigen. De grote lijnen van haar leven intrigeren en roepen vragen op waarvan de antwoorden ongetwijfeld de moeite waard zijn.
Dé vraag voor mij is waarom Martje Breedt Bruyn het gecompliceerde leven van Marianne Philips in een zó gecomprimeerde vorm heeft willen presenteren dat zij eigenlijk alleen maar contouren heeft kunnen schetsen. Uit haar boek blijkt dat zij over essentieel materiaal heeft kunnen beschikken. Wat zonde, dat zij zoveel daarvan haar lezers onthouden heeft.
Martje Breedt Bruyn, Tijdloze ogenblikken. Een biografie van Marianne Philips. Stichting Ex Libris/Uitgeverij Prestige, Utrecht, 1998. 110 pagina's. ISBN 9064818061. f 24, 90.