belangrijker dan een aardige rubriek over jeugdliteratuur.
Een lastige vrouw wordt ze genoemd, maar dat is bijna vertederd bedoeld zoals het hoort in een boek dat toch vooral geschreven is als een hommage aan haar betrokkenheid, energie, literaire smaak en boeken waarvan er een paar klassiek zijn geworden. Die boeken komen dan ook in bijna elk artikel opnieuw ter sprake (Marijn, Olim, Brakkeput, Padu) en dat is te veel van het goede. Er wordt teveel overlapt in dit prentenboek, niet alleen wat betreft het navertellen van de inhoud van die klassiekers, maar ook in het benadrukken van de specialiteiten en eigenaardigheden van Miep Diekmann. Want die heeft ze en in de interviews met mensen die met Miep te maken hebben (gehad) komen heel persoonlijke en gekke eigenschappen naar voren: de dwingende bemoeizucht met het uitgeven van haar eigen en andermans boeken, de vergaande ingrepen in het dagelijks leven van schrijfsters die ze aan het werk wil krijgen, het perfecte lakken van nagels terwijl ze een schrijver uitscheldt. En - wat opweegt tegen veel eigenaardigs in Miep - het vele lachen, want gevoel voor humor heeft ze in ruime mate. Dat is een van haar leukste kanten.
Naast al die in de artikelen terecht bewonderde deugdelijkheid (als het woord bestond zou ik liever ‘deugendheid’ gebruikt hebben), krijg je zoals gezegd vooral een aardig beeld door de foto's en portretten en familiekiekjes en de uitgebreide bijschriften die soms ver gaan in het opsommen van details, van het voorstellen van een verloofde aan haar ouders en de foto van haar vader met tweede vrouw en kind tot in de lijst
Miep Diekmann, 1998 (foto: Erna Staal)
met biografische gegevens waarin alle adressen waar ze ooit in haar leven gewoond heeft mét huisnummer en etage zijn opgenomen. Waarschijnlijk heeft Miep Diekmann zich niet kunnen inhouden om ook de feiten en gegevens uit haar eigen prentenboek minutieus te controleren. Met als resultaat dat dit prentenboek recht doet aan haar uiterlijk en innerlijk.
Ogen in je achterhoofd. Over Miep Diekmann. Schrijversprentenboek 42. Redactie: Aad Meinderts, Erna Staal, Anne de Vries. Den Haag Letterkundig Museum/Amsterdam Leopold, 1998.