uitgroeit tot een lastige puber. De kleine Annie was een dik, ietwat verlegen meisje dat niet erg gepruimd werd door de boerenkinderen van haar dorp.
Net als Annie Schmidt enige tijd volontair was in de bibliotheek, gaat Simon als vrijwilliger werken bij dagblad Het vaderland. Ook hij zal voor de oorlog rondlopen met het gebroken geweertje op de sociaal-democratische revers. En zelfs in hun werk blijken er overeenkomsten, want zo zeggen de auteurs op pagina 37: ‘Carmiggelt was in staat heel precies de gevoelens die onder de bevolking speelden te peilen en daarop in te spelen.’ En datzelfde geldt voor zijn tegenspeelster: Annie M.G. Schmidt.
Niet dat dergelijke, door mij gesignaleerde overeenkomsten ergens toe dienen, iets verklaren of door de auteurs gebruikt zijn, maar dat geldt ook voor veel van hun observaties. Ze zijn boeiend, interessant, bevredigen soms de nieuwsgierigheid maar leiden slechts een enkele keer tot het gezochte inzicht.
Sommige opmerkingen getuigen van grote naïviteit, zoals ‘Van het brave gebroken geweertje op de sociaal-democratische revers trok Hitler zich bitter weinig aan. Nederland bleef neutraal, en Hitler een Bevriend Staatshoofd, tot het te laat was. In een even symbolische als vergeefse poging om zich te wapenen tegen het naderend fascisme nam Carmiggelt met gering succes, bokslessen.’
Problematisch aan zo'n schets is nu eenmaal dat er feiten en gebeurtenissen met elkaar worden verbonden zonder dat duidelijk is of verantwoord wordt waarom dat zo gebeurt. Dat wreekt zich hier wel heel erg omdat allerlei opmerkingen, uitspraken en verklaringen zonder directe bron in het lopende verhaal zijn opgenomen. Dat maakt het eindresultaat zonder enige twijfel leesbaarder - achter in het boek staat een uitvoerige lijst van mensen met wie gesproken is en van boeken of artikelen die geraadpleegd zijn - maar niet controleerbaar.
Daar waar de bron wel is vermeld, ontstaat meteen meer nuancering en wordt duidelijk waarom iemand iets zegt. Het ongenoegen van Jeanne Roos - ‘Godverdomme wat een rotstreek.’ - over het boek van Renate Rubinstein, is bijvoorbeeld veel beter te begrijpen als je weet dat Jeanne Roos zelf een relatie met Carmiggelt heeft gehad en je bent via huisvriendin Mance Post geïnformeerd over de ‘toffe’ kwaliteiten van Tiny, de vrouw van Carmiggelt.
Over de affaire met Renate Rubinstein die heel Nederland shockeerde, komen we wel iets meer aan de weet maar niet of het beeld dat Rubinstein van hem schetste juist was. Was Carmiggelt werkelijk zo'n womanizer als velen menen? Wat dreef hem steeds maar weer naar andere vrouwen? Had dat iets te maken met zijn eigen huwelijk? Het zijn vragen waarop het duo geen antwoord heeft.