Ook nu zal in beginsel aan bij elkaar tien biografen een stipendium worden verstrekt, dat fl. 100.000 per biograaf bedraagt. De voorwaarden voor het tweede project zoals deze door de werkgroep waren geformuleerd werden in grote lijnen aanvaard. Er werd een nieuwe redactieraad geformeerd, die in tegenstelling tot de vorige volledig uit leden van de vaste adviescommissie wetenschap van het fonds was samengesteld: Prof. Dr. J.C.H. Blom, mevrouw Dr. M.J.H. Meijer en Prof. Mr. Dr. C.J.M. Schuyt.
De raad toog met voortvarendheid aan het werk. In juni 1992 werd aan Prof. Dr H. Daalder een stipendium verleend voor het voltooien van de biografie van W. Drees, waar hij al jaren mee bezig is, en aan Drs M. Bosch voor het doen van onderzoek voor en het schrijven van een biografie van Aletta Jacobs. Mineke Bosch houdt zich al jaren met de ‘eerste feministische golf’ bezig en promoveerde begin 1994 op haar proefschrift Het geslacht van de wetenschap; vrouwen en hoger onderwijs in Nederland 1878-1948. In november 1992 werden nog eens drie stipendia verleend, aan Elsbeth Etty voor een biografie van Henriëtte Roland Holst, aan Dr. H. de Liagre Böhl voor een biografie van Herman Gorter en aan Drs. L. Hanssen voor een biografie van Menno ter Braak. Uiteraard was de redactieraad zich ervan bewust dat het hier om literatoren gaat. Toch heeft men besloten deze drie personen in de reeks op te nemen, omdat hun primair belang op een breder, politiek en levensbeschouwelijk, terrein ligt.
* * *
Het bestuur heeft ervoor gekozen in het eerste jaar het project met kracht neer te zetten. De daarmee verbonden uitgaven maakten het evenwel budgettair onmogelijk in 1993 nieuwe opdrachten te verstrekken. Het mag evenwel verwacht worden dat in 1994 opnieuw twee of drie opdrachten worden verstrekt en dat in 1995 de laatste stipendia zullen worden vergeven. De ‘tweede helft’ van het project zal een ander accent krijgen dan de eerste helft. Immers, tot nu toe is vooral de linkse hoek goed aan bod gekomen. De redactieraad streeft er dan ook naar nog stipendia te verlenen voor biografieën van personen die tot het politiek rechtse of confessionele spectrum van de samenleving behoren, die actief waren in het bedrijfsleven of de industrie en die zich als wetenschapper hebben geprofileerd. Hoewel natuurlijk namen van te beschrijven personen en van auteurs circuleren, kan op dit moment, zolang geen besluiten zijn genomen, hierover nog niets naar buiten worden gebracht.
Ten aanzien van het tweede biografieënproject heeft het bestuur serieus willen onderzoeken of het onderbrengen van het project als serie bij een uitgever zinvol zou zijn. Een belangrijke reden waarom het eerste project geen eigen gezicht heeft gekregen en daardoor als stimulans voor het genre geen breed effect had was het feit dat geen sprake was van een herkenbare serie. Het fonds is daarom nagegaan wat de mogelijkheden daaromtrent waren. Er bleken verscheidene uitgeverijen geïnteresseerd te zijn, waarbij voor het fonds De Arbeiderspers en Balans er uit sprongen. Op zakelijke gronden, op basis van voorstellen omtrent de uitgave, is in juni 1993 gekozen voor Balans als uitgever van de reeks. Naar verwachting zal het eerste deel in de eerste helft van 1995 kunnen verschijnen. Wanneer het laatste deel uitkomt valt momenteel nog met geen mogelijkheid te zeggen.
Gijs van der Ham is stafmedewerker van het Prins Bernhard Fonds