alleen bij mannen voorkomen.
Het kan ook zijn dat ouders zelf helemaal gezond zijn, maar toevallig drager van eenzelfde fout in hun erfelijke eigenschappen. Iedereen is drager van vijf à tien fouten in zijn erfelijke eigenschappen, waar hij zelf geen last van heeft, omdat van de andere ouder een normale erfelijke eigenschap werd meegegeven die voor een goede gezondheid zorgt. Als echter ouders allebei dezelfde afwijkende eigenschap dragen en die tegelijk aan het kind overdragen, zal het kind die betrokken functie in zijn lichaam niet meer kunnen uitvoeren en aan een bepaalde ziekte lijden. We kennen ongeveer tweeduizend aandoeningen die op die manier overerven. Tegelijkertijd betekent het stellen van een diagnose dat er een kans van één op vier is dat de aandoening zich herhaalt bij een volgend kind van dat echtpaar. Immers, door de kennis van overerving van een bepaalde fout in die erfelijke eigenschappen kunnen wij voorspellingen doen over herhalingskansen. Ook biografen kunnen, als zij een genealogie maken, vaststellen dat iets in een bepaald patroon in een familie voorkomt.
* * *
Naast fouten in een afzonderlijke erfelijke eigenschap zijn er situaties waarbij, verspreid over de menselijke chromosomen, verschillende fouten tegelijk aanwezig zijn die, samen met omgevingsfactoren, tot een probleem aanleiding kunnen geven. Bepaalde aanlegstoornissen van een lichaamsdeel, zoals een hartgebrek, hazelip of open rug, zijn bijvoorbeeld misvormingen, veroorzaakt door een samenspel van meerdere erfelijke factoren. De kans dat zoiets opnieuw gebeurt bij een volgend kind in het gezin, ligt in de orde van grootte van aan aantal procenten, dus niet in de grootte van risico's die wij van de zogeheten mendeliaanse overerving via één erfelijk eigenschap kennen.
Zo'n misvorming is aanwezig bij ongeveer drie procent van de pasgeborenen. Als we bij volwassenen kijken, zijn er ook bepaalde psychiatrische ziekten als schizofrenie, manisch-depressiviteit, vormen van hoge bloeddruk, toevallen of bepaalde vormen van kanker waarbij ook meerdere erfelijke factoren betrokken zijn en waarbij de herhalingskansen voor kinderen van een patient tussen de drie en tien procent liggen. Ook algemene lichaamskenmerken als intelligentie en lichaamslengte zijn kenmerken die vaak door een samenspel van meer factoren bepaald worden en die zich ook met enige regelmaat kunnen herhalen onder nabije verwanten van een patient. Dit is de medische invalshoek in de erfelijkheid.
* * *
Hoe ziet het erfelijkheidsmateriaal er uit in zijn simpelste vorm?
De erfelijkheidsdragers liggen in een cel door elkaar heen. Wij kunnen hen echter met een bepaalde techniek netjes spreiden, fotograferen en rangschikken zodat wij kunnen zien dat de mens 23 paren erfelijkheidsdragers (chromosomen) heeft, waarbij beide ouders steeds een helft van het paar leveren. Elk chromosoom komt voor het ene deel van de moeder via de eicel, voor het andere van de vader via de zaadcel. Op die chromosomen staan honderdduizend afzonderlijke erfelijke eigenschappen.
Wat leert ons nu het onderzoek van die chromosomen op zich?
Vooral of de natuur de verdeling van die chromosomen netjes gedaan heeft. Want bij de geslachtscelvorming hoort het zo te zijn dat u de helft daarvan doorgeeft aan uw kinderen. En daar maakt de