Laatmiddeleeuwse beschilderde grafkelders
Eeuwenlang was de onmiddellijke omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge als begraafplaats in gebruik. Dit verklaart waarom grondwerken in deze buurt steeds opnieuw een kluwen van menselijke beenderen onthullen. In 1978 werden ook een aantal bakstenen grafkelders blootgelegd.
Recente grondwerken werden van nabij gevolgd door Raakvlak, intergemeentelijke archeologische dienst Brugge & Ommeland en brachten in februari 2009 nieuwe grafkelders aan het licht, nu in de Gruuthusestraat. Enkele kelders zijn binnenin beschilderd, zoals met een sedes sapientiae op het voeteinde, een tronende Onze-Lieve-Vrouw met Kind, in lijntekening en ingekleurd met oker en rood. Op de langszijden staat telkens een engel met wierookvat afgebeeld, gekeerd naar de Madonna, en tussen twee leliekruisen. In een andere grafkelder bleef de geschilderde wanddecoratie beperkt tot rode kruisen.
Deze bakstenen beschilderde kelders dateren uit de 14de eeuw en dienden als graf voor de stedelijke elite. De kelders zijn evenwel zo zwaar verstoord dat onderzoek naar de begraven personen onmogelijk is. Een aantal fraaie onderdelen werden gelicht en wachten op conservatie, vervolgens op een opstelling in een museale omgeving.
http://www.raakvlak.be/nieuwsbrief.php
LV