Het beleg van Oostende 1601-1604 herdacht.
Tijdens het beleg van Oostende, dat van 5 juli 1601 tot 22 september 1604 duurde, stonden de legers van Aartshertog Albrecht en de Staatse troepen van de Republiek der Verenigde Provinciën die de kuststad stevig in handen hadden, tegenover elkaar. Deze veldslag, die bijna even lang duurde als de IJzerslag tijdens de Eerste Wereldoorlog, hield de Europese politieke en militaire beleidsmensen in de ban. Vele kwamen dan ook het gevechtsterrein bezoeken, zowel uit nieuwsgierigheid (ramptoeristen avant la lettre) als om professionele redenen, om te studeren en nieuwe kennis en ervaring op te doen op het gebied van krijgs- en geneeskunde. Tijdgenoten vergeleken deze uitzonderlijke gebeurtenis met de belegering van het antieke Troje. (In 1604 werd de laatste ‘afsnijding’ bij de oosthaven in de stad reeds het Nieuwe Troje genoemd).
In 2004 werd in Oostende het beleg op velerlei manieren herdacht. In 2002 had de stad Oostende in de Venetiaanse Gaanderijen reeds een belangwekkende tentoonstelling over de Oostendse Compagnie ingericht. Gewapend met deze ervaring, heeft het stadsbestuur zijn kunde en kennis aangewend om dit jaar het beleg uit 1601-1604 met een grootse tentoonstelling passend te herdenken. Daarnaast werden ook nog allerlei festiviteiten, lezingen en concerten, wandel- en fietsroutes ingercht. En als blijvende herinnering kwam een waardevolle publicatie van de pers.
De tentoonstelling gaf een gevarieerd overzicht van het beleg aan de hand van negen themata, waaronder het eigenlijke beleg, de legers, de bewapening, het dagelijks leven, enz.; dit alles geïllustreerd door schilderijen, prenten, kaarten, ooggetuigenverslagen, pamfletten, eigentijdse publicaties van historici, wapentuig. Ook aan de voorgeschiedenis - beginnend ca. 1566 - werd veel aandacht besteed, o.a. aan de slag bij Nieuwpoort in 1600 waarin Maurits van Nassau wel de overwinnaar was, maar deze havenstad toch niet kon innemen en evenmin kon doorstoten naar Duinkerke. De getoonde schilderijen lieten ons niet enkel kennis maken met de ‘dramatis personae’ (vorsten, edelen, generaals), maar o.a. ook met het leven in het Aartshertogelijk legerkamp met zijn tenten, winkeltjes, eet- en drankgelegenheden. Het cartografisch materiaal gaf een duidelijk beeld van het verloop van de krijgsverrichtingen waarop o.a. de geleidelijke vooruitgang van de belegeraars te volgen was. De bijna vier jaar durende gevechten hebben het landschap rond Oostende grondig veranderd door het bouwen van forten, schansen en wallen, het omleggen van waterlopen, het afgraven van duinen en het aanleggen van loopgraven. En na het oorlogsgeweld moest de stad worden heropgebouwd.