Waar is de ‘nationale zuil’ gebleven?
Op 14 juli 1800 begaf zich de onlangs in functie getreden prefect de Viry naar het Zand, waar hij de eerste steen legde van de ‘nationale zuil’ die in ieder departement moest worden opgericht ter ere van hen die vielen voor het vaderland. Van Walleghem berichtte in zijn Merckenweerdigste voorvallen:... waer onder de vruegdegesangen door den heer prefect den eersten steen geleijt wiert van eene kalonne die aldaer ter eeren van die wel voor het vaderland verdient hebben zal opgeregt worden’.
Bleef het bij die eerste steen of is de nationale zuil er inderdaad gekomen? In dit geval kan men zich afvragen hoe die zuil er uit zag, hoe hoog ze was, in welke materialen ze was opgetrokken en wat er verder mee gebeurde. Bleef ze er de ganse Franse tijd staan en werd er nog verder hulde gebracht aan het steeds groter aantal gesneuvelden? En na 1814: verdween de zuil of bleef ze staan totdat ze bij de aanleg van de spoorlijn wel moest verdwijnen? Werd ze in dit geval gewoon verbrijzeld?
Zou iemand hierover in één of ander geschrift, eventueel in archiefstukken van de stad Brugge of van het departement van de Leie iets gevonden hebben?
AvdA