Twee publicaties over de achttiende eeuw
De Gentse hoogleraar W.L. Braekman bestudeert een interessant handschrift, nagelaten door Jacobus Hije (Gent 1667-1749). Hije hoort thuis onder de vele Vlaamse rederijkers van zijn tijd. Hij moet in die bonte bent wel een aparte lolbroek zijn geweest. Een geknipt ‘directeur’ van ‘jongelingen’ wier ‘exercitie’ gelegen was in ‘spelen, dansen, springen’ (p. 5). Gedreven animator ook van de Gentse kamer van rhetorijken. En rattentemmer! Laat de kans niet ontglippen om van zijn liedjes en andere verzen te genieten: Seltsaeme vynckerye, Den vrouwen asamble in koffi, zokullaet en thee, enz.
De Ieperse arts en poëet Frans Donaat van Daele, bekend om zijn literair tijdschrift Tyd-Verdryf (1805-1806), moet op de ene of andere manier met de van Jacobus afstammende Hye-tak verwant zijn geweest. Wie onderzoekt eens hoe dat in elkaar zat?
Jozef Huyghebaert bundelt negen cultuurhistorische opstellen, waarin beurtelings worden besproken: ‘de letter’ (met name de gotiek, onze oude volksletter), ‘het boek’ (het zgn. volksboek, meer in het bijzonder Uilenspiegel en de Pastor van Lapscheure), het (volks)toneel, het zangspel, het poppenspel, de wedstrijddichters. Het opstel over toneel brengt het Kortrijkse Guldensporenspel van 1766 onder de aandacht. Het artikel over zangspelen staat of valt met de Bruggeling Jacob Toussaint Neyts. In het poppenspel speelt Gerard Bulteel de hoofdrol. Het laatste opstel geeft een aantal beschouwingen ten beste rond de dichtwedstrijd die in 1803 in Rumbeke heeft plaats gevonden.
D.E
W.L. BRAEKMAN, Leven en werk van de Gentse rederijker Jacobus Hije (1667-1749). Cahier nr 21 uitgegeven door het Studiecentrum 18deeeuwse Zuid-Nederlandse Letterkunde (Facultés universitaires Saint-Louis, Kruidtuinlaan 43, 1000 Brussel) 75 blz., 7,50 Euro. - J. HUYGHEBAERT, Van Spiegels en Uilen. Facetten van het 18de-eeuwse Zuid-Nederlandse literaire leven. Cahier nr 22 in dezelfde reeks, 131 blz., 12,50 Euro. Beide delen samen: 18,50 Euro. Te bestellen op nr. 431-2017069-21 van Cahiers 18de eeuw.