Pastoor Ameloot en het kapittelarchief van Harelbeke (Vraagw. 1989, blz. 312)
Pastoor Ameloot van Bavikhove (†1859) bezat een rijke bibliotheek en vele archiefstukken. Vraagwinkel interesseerde zich aan deze onbekende verzamelaar en boekenliefhebber uit de tijd van Lambin en Goethals-Vercruysse.
We vonden al dat de Ieperse kroniek van G. De Feu in zijn bezit was en dat hij ze bijwerkte. Nu steekt dit handschrift in de Universiteits-bibliotheek te Gent (Biekorf 1991, blz. 330).
Ameloot was vóór 1822 een tijdlang onderpastoor geweest in Harelbeke. Daar kwam hij in contact met een kerk en een wereld van traditie, geschiedenis en... veel en belangrijk archief. Hij stond in Harelbeke ongetwijfeld bekend als iemand die liefhebber was van ‘oude papieren’. Na zijn dood overhandigden zijn erfgenamen reeds op 28 oktober 1859 aan pastoor Muylle van Harelbeke een pak met verscheyde papieren en archiven afkomstig van het kapittel van Harelbeke. Ameloot had deze archiefstukken destijds gekregen van de juffrouwen Joanna en Francisca De Bal, zusters van mijnheer De Bal, notaris te Harelbeke en de laatste ontvanger van het kapittel. De juffrouwen De Bal hadden die stukken aan hun ijverige onderpastoor medegegeven met de uitdrukkelijke wens dat ze later terug in Harelbeke bij de pastoor moesten arriveren. Wat door Ameloot stipt werd uitgevoerd.
De pastoor van Bavikhove had nog meer papieren in zijn bezit uit het oude kapittel van Harelbeke. Reeds op 4 december 1855, toen hij nog leefde, had hij zelf een zending papieren bij pastoor Muylle afgegeven. Dit pak bevatte meestal charten. Deze papieren had onderpastoor Ameloot vroeger ontvangen van mynheer De Coninck, oud-borgemeester die ze persoonlijk gekregen had uyt handen en ten huyse van mynheer den canoninck de Schryver, pastor van Haerelbeke (Rijksarch. Kortrijk, Kerkarch. Harelbeke, nrs. 51-52).
Kanunnik de Schryver, die na het concordaat pastoor van de kerk in Harelbeke werd, heeft dus nogal losjes omgesprongen met zijn archief. Gelukkig had hij een onderpastoor in wie de bezitters van kapittelarchief meer betrouwen stelden dan in hun pastoor. Zo kon een heel stuk van het oude archief van Harelbeke gered worden door een man die eerlijk was en interesse betoonde, lang voordat er van georganizeerd archiefonderzoek sprake was.
L.V.A.