Blazoen van de rosieren in Ieper
Na de geuzentijd in 1605 gebeurde de relevatie of het herstel van de Ieperse rederijkerskamer van Sint-Anna gezeid de Rosieren met melodie. De gilde had haar activiteiten gestaakt in 1578.
De nieuwe gildebroeders kochten een huis op Sint-Jacobskerkhof en sy deden een blaisoen schilderen. Ramaut in zijn handschrift, dat in de stadsbibliotheek van Ieper bewaard wordt, beschrijft dit blazoen als volgt: Onder het sinnebeeldt van een kraeyenden haen, op een gouden veldt roepende godt verleent het al, daer by drye goude sterren op een swarten grondt, verbeeldende dat het roomsch geloove overkraeydt alle ketterien, door 't licht van dry goude sterren, te weten de drie goddelycke deugden tgeloove, d'hope ende de liefde.
Ofwel gold het hier een kennelijk door de contrareformatie geïnspireerd nieuw blazoen, ofwel was dit de interpretatie van een vroeger blazoen en een voorbeeld van contrareformatorische symboliek met uitdrukkelijke verwijzing naar de ketterijen uit de vorige eeuw!
De overige bekende Ieperse rederij kersblazoenen zijn wel godsdienstig, maar de Rosieren schieten zeker de oppervogel af.
A.B.