Prijs voor volkskunde
De Provincie West-Vlaanderen schrijft in 1988 een prijs voor volkskunde uit. Alle personen die de Belgische nationaliteit bezitten, in West-Vlaanderen geboren zijn of er op 15 juni 1988, tenminste sinds vijf jaar zullen gedomicilieerd zijn en die nog geen Prijs voor Volkskunde van de Provincie West-Vlaanderen ontvangen hebben, kunnen meedingen.
Oorspronkelijk in het Nederlands gestelde, ofwel niet-gepubliceerde, ofwel tussen 1 januari 1982 en 31 december 1987 gepubliceerde en nog niet bekroonde studies over een Westvlaams volkskundig onderwerp kunnen ingestuurd worden vóór 15 juni 1988 (5 exemplaren).
De Provincie West-Vlaanderen stelt 80.000 fr. ter beschikking voor prijzen en premies. Er is een prijs van 30.000 fr. voorzien voor studies, geschreven door academisch gevormden en een gelijkwaardige prijs voor studies, geschreven door niet-academisch gevormden.
Studies van ambtswege geschreven of in opdracht van een openbaar bestuur komen niet in aanmerking.
Het reglement en verdere inlichtingen kunnen bekomen worden bij de Provinciale Dienst voor Cultuur, P.A.C. Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge 2. Tel. 050/38.69.01.
Appel
In de uitdrukking: zoveel appels of peren.
Op de vraag: Hoe is het met de zieke? antwoordt men: zoveel appels of peren, wat betekent: er is geen vooruitgang, het is geven en nemen, eerder in pejoratieve zin.
Deze uitdrukking staat dus zeer dicht bij de uitdrukking die De Bo aangeeft: noch appels noch peren weten, d.i. geen uitleg kunnen geven, geen inzicht in de zaak hebben, geen schot zien in de zaak. Geh. Vlamertinge 1987.
Bedempt
Bedempt spreken, d.i. met doffe stem spreken. Zo ook ‘de stem dempen’, d.i. doffer maken. Niet bij De Bo. Geh. Poperinge 1986.
Boelinge
Hij haalt de boelinge van zijn klakke uit, de voenng. Niet bij De Bo. Geh. Oostrozebeke 1986.