Poeke en zijn kasteel
Een klein dorp en een imposant kasteel, stof genoeg om er een roman rond te weven, maar voor Ivan Hoste en Luc Stockman precies een onderwerp om er een kanjer van een historische monografie aan te wijden.
Heel in dezelfde trant opgevat en uitgewerkt lijk de omvangrijke studie over Aalter (Biekorf 1980, blz. 88) hebben de beide auteurs alles gezegd wat er over het oude Poeke te zeggen valt. Alles werd uitgepluisd en uiteengezet tot in zijn verste finesses, statistieken en grafieken inbegrepen! Een waardevol en prachtig werk is het geworden, ook voor Westvlamingen belangrijk want het oude (Oostvlaamse) Poeke was een grensgeval, gelegen in de kasselrij Kortrijk, Roede van Tielt, en kerkelijk een enclave, behorend tot de dekenij... Torhout!! Een dorp zonder industrie, maar niet zonder geschiedenis.
Het boek over Poeke is een model geworden, gesteund op een rijk en oud archief en op een uitvoerige en eigentijdse bibliografie. Het eerste deel dat het Ancien Regiem behandelt is van de hand van L. Stockman; het laatste stuk, het meest omvangrijke, werd geschreven door I. Hoste en is overvloedig geïllustreerd.
Spijtig dat de kaart van Ferraris wel vermeld (blz. 145 en 174) maar nergens gebruikt of gereproduceerd wordt. Over het oude gemeentewapen van Poeke, dat nochtans interessant was (Kon. Besl. van 1817; zwarte leeuw op gouden veld met een tweekoppige adelaar op groen veld) en op de kaft staat afgedrukt, wordt niets gezegd.
De nieuwe gemeente Aalter, waartoe Poeke sinds 1977 behoort, zal als alles naar wens verloopt weldra voor al haar deelgemeenten over een uitstekende monografie beschikken. Wij zien dus verlangend uit naar de delen over Bellem en Lotenhulle!
L.V.A.
I. HOSTE en L. STOCKMAN, Geschiedenis van Poeke (Aalter, 1985), 533 blz., ill., krtn.