Praktieke bouwkunde door Jan August Clarysse
De auteur van Leergang van Praktieke Bouwkunde voor Ambachtslieden, naar wie gevraagd wordt in Biekorf 1982, blz. 98, was Jan August Clarysse, geboren te Meulebeke op 2 februari 1814 en overleden te Roeselare op 3 november 1873.
Hij was de zoon van een aannemer, en tekende als priester de plannen van talrijke kerken, waaronder Doomkerke, Gontrode en Melsele (een echte miniatuurkathedraal voor het bedevaartsoord van Gaverland). Van hem is ook de kerk van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Roeselare, waar hij de eerste pastoor is geweest.
Hij verdient in de geschiedenis van de neogotische beweging in Vlaanderen zijn plaats naast J.B. de Bethune. Deze laatste heeft meer bekendheid verworven, maar kreeg dan ook prestigieuze opdrachten die niet waren weggelegd voor priester Clarysse, die kerken ontwierp voor opdrachtgevers die geen luxe konden betalen. Dit vertelt zijn biograaf Alfons de Leyn in de catalogus van de verkoop van Clarysses merkwaardige bibliotheek (Gent, 1875, blz. I-V). Een bewerking verscheen onder de titel Levensschets van den E.H. Clarysse in de Bibliotheke Rand den Heerd, Brugge, 1876 (16 blz.).
Tenslotte iets meer over zijn bouwkundig leerboek dat we in onze inleiding hebben vermeld. Clarysse schreef het toen hij tussen 1846 en 1863 kapelaan was te Wingene. Hij onderwees daar timmerlieden en metselaars, voor wie hij zijn lessen bundelde. De titel van deze eerste uitgave was Leergang van Praktieke Bouwkunde voor de Werklieden. Een exemplaar berust in de Stadsbibliotheek van Kortrijk, Verzameling Slosse, bundel Roeselare (II). Een nieuwe uitgave, onder een titel waarin voor de werklieden was vervangen door voor ambachtslieden, werd na de dood van de auteur door J. Dooms te Izegem gedrukt op 50 exemplaren, waarvan er één wordt bewaard in het Stadsarchief van Roeselare, nr. 1283.
J. HUYGHEBAERT