Rederijkerstoneel in Ruddervoorde
1755
Ruddervoorde is een Eligiusparochie en vierde weleer zijn kerkpatroon met een dubbele kermis: Sint-Elooi-in-de-Winter (1 december), de Looifeeste van boer en smid; en Sint-Elooi-in-de-Zomer. op 25 juni.
De zomerkermis met de paardenzegening was het geschikt seizoen voor spel en feest. En zo zien we in 1755, in de gelukkige jaren van Maria-Theresia, een lokale toneelgroep optreden onder de naam: Speel-konst-Minnaers der Prochie van Ruddervoorde.
Voor hun opvoering (in welk lokaal weten we niet) lieten de Spelers te Brugge een programma drukken, opgedragen aan de geestelijke en wereldlijke overheid, met inbegrip van de ‘Voorname ende Gelande der selve Prochie’.
Dit programma, klassiek model klein-quarto, draagt als titel:
de Bekeeringe van Vlaenderen
tot het R.C. Geloove gebracht, door den
h. Eligius
apostel van 't Neder-Landt...
Ten Tonneele gebracht op den 25. 26. en 29 Junii 1755
De drie speeldagen waren de kermisdagen woensdag en donderdag, en de daarop volgende zondag (Apostelfeest).
Het kort overzicht (programma) van het vierdelig Spel betrekt apostel Eligius in een melodrama waarin heidense offerande, speelreis en verraad, tovenaar en rovers, voeren naar een wonder van algemene bekering.
‘Het Tonneel is in of ontrent Phanum Mercurii (geseyt Brughstock) nu Brugge’: zo drukt het programma onder de lijst van spelers en figuranten.
Die lijst gunt een kijk op de families die in 1755 de goede ‘middenstand’ van Ruddervoorde uitmaakten. In totaal 28 namen van spelende leden. Ten dienste van familieonderzoek volgen hier de namen van de vertolkers.
Een Voor-Reden wordt uitgegalmd door Joannes Baptiste Andries,