Oostenrijks Vlaanderen
Deze benaming heeft een langer leven gekend dan Biekorf (1971, 244) laat vermoeden. Dr. R. Carton handelt in De Winkelse Gids (IX, nr. 2, blz. 69) over de Attaque-olie, van chirurgien Ghekiere van Oekene, een olie die heel de 19e eeuw door als remedie tegen de attakken of apoplexie in gebruik is geweest. Zelfs tot tegen de oorlog 1914-18 bestonden er nog reklamebriefjes waarop te lezen stond ‘Hoe men gebruyck moet maeken van den geneesmiddel tegen Apoplexie (geraektheyd), Paralisie (lamheyd) en Lethargie (slaepzucht) van de uitvinding van Sieur Ghekiere, chirurgien op het Dorp van Hooglede bij Rousselaere, in Oostenrijks Vlaenderen’.
Chirurgien Ghekiere, geboren in 1741, was dus nog staatkundig onderdaan van de Oostenrijkse Keizer toen hij zijn befaamde olie in Vlaanderen heeft gelanceerd. Over hem meer bijzonderheden, medegedeeld door J. Delbaere, in Biekorf 1960, 153-154.
B.P.
Hazewinddurst. - Op de vraag in Biekorf 1971, 64.
De Bo heeft in 1870 het w. hazewinddurst opgetekend, met bet. honger, zoals bij Kiliaan. Voorbeelden zijn: hazewinddurst krijgen van lang te werken; hazewinddurst hebben van lang te reizen. De zegswijze is nu uit de levende taal verdwenen. Ontstaan uit de jagerstaal? Best mogelijk, hoewel het verband niet duidelijk is.
D.S.