De monumentale doopvont van Zedelgem
Op de vraag in Biekorf 1972, 320.
Een grafische reproductie (van vóór 1800) van deze doopvont is me niet bekend. De oudste reproductie vormen, meen ik, de twee buitentekstplaten die in januari 1825 werden gepubliceerd door het Gentse tijdschrift Messager des sciences et des arts II, 1824-25, p. 437-438. Deze twee platen werden getekend door de Brugse tekenaar Rommel en uitgevoerd door de Gentse litograaf Kierdorff. Ze vertonen 1. de doopvont, één zijde volledig, en 2. de gebeeldhouwde fries van de drie andere zijden.
De Brugse bemiddelaar voor de tekeningen was Jonker Joseph van Huerne, op aanvraag van A.F. De Bast, secretaris van de Messager.
De reproductie had succes. Ze leverde onmiddellijk het model voor de doopvont op een ‘nationaal’ schilderij. Een Gents artiest (Geirnaert?) wijdde alsdan zijn talent aan een groot historisch doek voorstellend de plechtige doop te Gent van Arteveldes zoon Filips, waarbij koning Edward van Engeland peter was. (Eigenlijk: per procuratie één van de peters)! Is dit schilderij met de Zedelgemse vont nog ergens in een museum bewaard gebleven?
C.B.