Mengelmaren
Onze windmolens in 1971
Op donderdag 3 juni waaide te Sint-Eloois-Winkel de Lindemolen om. Hij was gebouwd in 1726 en werd in 1919 van Emelgem overgebracht. Hij was eigendom van de gemeente en werd in 1967 hersteld. De nog gebruikbare materialen werden weggeborgen. De gemeenteraad heeft beslist op de bestaande teerlingen een nieuwe molen te bouwen. Zie hiervoor blz. 365.
In november werd te molen te Waregem afgebroken en overgebracht naar Huise. Dit met akkoord van het ‘Kultuurverbond voor Waregem’ en het gemeentebestuur, dat eigenaar was.
Niet minder dan vijf molens werden verworven door openbare besturen. Mag hierin enig gevolg gezien worden van de Brugse belangstelling?
De molen te Gistel werd aan de gemeente geschonken, mits aankoop van de grond. Er zijn ernstige herstellingen dringend geworden.
De gemeente Meulebeke kocht de Bosterhoutmolen die nu dus niet meer zal overgepaatst worden naar Ieper. De molen wordt te Meulebeke zelf, waar hij moet verdwijnen voor de ringlaan, verplaatst naar de wijk Ter Borcht.
De gemeente Zarren-Werken kocht de houten molen Wulleput en zal reeds de kap doen toedekken om daarna de molen volledig te herstellen. De gemeente telt nu drie windmolens: een in eigendom, dan de molen van Werken die nog volop in bedrijf is en de hoge stenen molen te Zarren die vier jaar geleden helemaal werd hersteld.
De molen te Damme werd verkocht aan de Provincie West-Vlaanderen, die reeds de kap voorlopig deed dekken met roofing. Binnenkort wordt de molen volledig hersteld: nieuwe kap en kapring, ramen, poorten, zolders en trappen. Ook de kuip wordt hersteld en aan het kruis worden voor- en achterhek vernieuwd. Mocht bij het herstel de hulpmotor bewaard blijven om het bedrijf te tonen, zoals de molen laatst uitgebaat werd. Het is moeilijk verder terug te gaan en naast de pletstenen opnieuw een oliewerk in te richten dat verantwoord zou zijn.
De provincie verwierf ook de molen te Geluveld, die zeker het herstellen overwaard is. De molen heeft een sterk gebint. Nu worden eerst de windgevel, keuveleinde en kruisplaatkoppen met roofing beschermd. De molenas die door de windpulm is gezakt zal worden opgeschoord, in afwachting van de volledige herstelling.
Mocht de Provincie ook het vlaggeschip van ons molenpatrimonium kopen: Sint Karel in De Moeren te Houtem. Dit allerbelangrijkste monument van onze eigen cultuurhistorie heeft dringend herstel nodig aan vijzel, kruis en kuip. Het nieuwe polderbestuur heeft er niet de minste belangstelling voor. De eigenaars zijn overleden en de erfgenamen verlieten de streek. Sinds enkele jaren draait hij nooit meer. De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging heeft een zekere belangstelling, die zich echter alleen heeft geuit in een terplaatse achtergelaten arduinsteen met inscriptie ter herinnering aan Cobergher.