Dreef - dreve
Op de vraag van L.G. in Biekorf 1970, 320.
1. Dit woord altijd gehoord met de betekenis van een eind weg van weerszijden beplant met bomen. De vaart Brugge - Damme met de bomen van weerszijden noemt men geen dreve;
2. Opvallend en eigenaardig is dat het er - zover ik weet - altijd gaat over een private weg, van weerszijden beplant met bomen. Soms draagt die dreve de naam van die bomen: ‘beukendreve, eikendreve’, zoals in het bos van het kasteel van Rumbeke.
3. Waar thans een brede baan ‘dreve’ wordt genoemd, gaat dit veelal terug op een vroegere ‘dreve’. Zo bv. de ‘schooldreve’ te Oostkamp was vroeger het begin van de kasteeldreef naar het kasteel van graaf L. d'Ursel. Was privaateigendom en van weerszijden beplant met twee rijen bomen. Het vak tussen de Kortrijkse baan en de Kapellestraat noemde men de ‘schooldreve’ omdat de jongensschool er zich bevond. Het overige deel bleef de ‘Kasteeldreve’.
4. Een weg door het bos maar niet van weerszijden beplant met bomen op rij noemde men niet dreve, maar eenvoudig bosweg.
5. Sommige delen van een baan betitelt het volk soms nog als dreve, bv. op de baan Torhout - Kasteel van Wijnendale ‘Kastanjedreve’. Ze loopt uit vlak op de ingang van het kasteel. Was dit in vroeger eeuwen niet de officiële ingang van het kasteel?
Ook een deel van de baan Gitsberg - Gitsdorp noemt het volk soms ‘Lindedreve’. Langs dit vak staan er inderdaad oude linden. Misschien was dit vak vroeger eigendom van de aanpalende hofstede?
M.V.