Biekorf. Jaargang 54
(1953)– [tijdschrift] Biekorf– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdToponymica uit de kuststreek
| |
[pagina 197]
| |
gebleven. De oudste vermeldingen van de Dulle Weg dagtekenen uit de 13e eeuw: prope viam, que dicitur dulwech (1255, Cart. S. Andr); in Zouwenkerke, oost vanden Dullenweghe (1280, Charters S. Obrecht) e.a. Nergens staat deze weg als dijk vermeld, alhoewel het bodemkundig onderzoek uitgemaakt heeft dat hij wel degelijk een dijk geweest is.Ga naar voetnoot(1). Reeds in de 12e eeuw was de dijk afgevoerd. Hij dagtekent uit de 10e of 11e eeuw. De oudste vermelding van de Dulle Meulen vinden wij op de befaamde kaart van Pourbus: De Dulle Meulen (1562). Wij denken dat deze molen zijn naam ontleende aan de Dulle Weg. De etymologie van CarnoyGa naar voetnoot(2) ‘moulin qui tourne furieusement’ is wel een beetje te dichterlijk... Een dulle weg is een draaiende, krinkelende weg, zoals een dul stik een onregelmatig, draaiend stuk land is. Wanneer we bij de verklaring van een plaatsnaam tussen een prozaïsche en een poëtische uitleg te kiezen hebben, laten we dan maar veilig aan de prozaïsche de voorkeur geven. Wanneer we de naam Dulle Meulen vergelijken met andere molennamen zoals Gekke Meulen (Dudzele), Zotte Meulen (Kortemark), dan moeten we wel veel voelen voor de verklaring van Carnoy. Gezien de oorkonden is de naam Dulleweg eeuwen ouder dan die van de Dulle Meulen. Bovendien staat er nergens Dulle Meulenweg. Wij menen dat de Dulle Meulen zijn naam aan die van de Dulle Weg ontleend heeft.
Aandekooi. Een aandekooi is een eendenkooi op zijn Westvlaams. Wij lezen met verbluffing de uitleg van Carnoy: ‘à la grange’Ga naar voetnoot(3). Het is de eendenkooi in de broeken van de Yzer.
Vardenaerspolder. Polder ontstaan buiten de Kalveketedijk door het aanleggen van de Knokkendijk en de Kragendijk. Vardenaer is ongetwijfeld een familienaam. Hij is nochtans, voor zover wij weten, buiten dit toponiem niet bekend. Voor zijn verklaring hebben wij het oordeel gevraagd van Dr Jan Lindemans, die het Mnl. ww. vaerden (vreden, vrede stichten) suggereert. De betekenis zou dan zijn: vredestichter, hij die vrede sticht tussen in vete levende mensen, b.v. na een moord- of vechtpartij. Een homoniem dus van | |
[pagina 198]
| |
het bekende peysmaker (Brabant) of vredemaker (Verdam: hij die vrede oplegt aan twistende partijen; op verschillende Westfriese dorpen de benaming van een ambt)Ga naar voetnoot(1). Naast het ww. vaerden of varden schijnt dus ook het nw. vardenaer (ambtsnaam?) bestaan te hebbenGa naar voetnoot(2). Vardenaer is geen voornaam.
Hauweelput. Een weel achter de Dijk van 't Nieuweland tussen de monding van 't Oude Zwin en de Watering van Valkarsgote, met boogvormige buitenwaartse versterking, heet ‘den hauweelput’ op twee kaarten van het einde der 18e eeuw (1785, 1788)Ga naar voetnoot(3). Zonder enige twijfel is dit een geleerde misvorming van ‘den ouden weelput’ Een weel is een moeras door dijkbraak gevormd. Eigenaardig is het dat wij ook in 't Antwerpse dezelfde misvorming ontmoeten. In de ‘Antwerpsche analytische Flora’ van Van Heurck en De Beucker (1861), blz. 137, lezen wij dat het oeverkruid groeit o.m. ‘in de moerassen der Polders genaemd de Huweelen’. Dit moet ook de ene of andere misvorming van weelen zijn. J. De Langhe |
|