Dodendans in de processie te Menen
1596-1628
Naast de oude processiën van St. Jansdag (24 Juni) en van het H. Sacrament werd te Menen, na de bevrijding van de stad in 1583, een nieuwe processie ingericht ‘ter memorie ende omme God te loven dat hem belieft hadde up dien dach de Schotische vianden zyner majesteyt dese stede te doen verlaten.’ Deze processie van de Schotsdag ging jaarlijks uit op St. Jacobsdag, 25 Juli.
Vanaf 1595 ziet men op St. Jansdag, - in 1614 op St. Jacobsdag, - een nieuwe spelende groep in de processie optreden: de Dodendans.
Uit de teksten van de gemeenterekening kan men het volgende afleiden. De Dodendans, uitgevoerd ‘ter Godts eeren en zyner heelighen Sacramente’, was een talrijke groep, gecostumeerd in al de geestelijke en wereldlijke waardigheden en standen die we kennen uit de plastische voorstellingen o.m. van Holbein. In 1628 worden de stokken van de paus en de kardinaal en de krootsen van de bisschop en de abt vernieuwd. De uitgaven voor klederen lopen steeds hoog; het eerste jaar (1596) reed de stadhouder van de baljuw naar Rijsel om aldaar ‘diversche cleederen omme den doodendans’ in bruikleen te krijgen. Men mag aan-