Locomotief ‘Jacob Van Maerlant’.
Het provinciebestuur van West-Vlaanderen besloot in 1839 jaarlijks een zekere som op het budget in te schrijven om monumenten voor de beroemde mannen van de provincie op te richten. Men dacht eerst en vooral aan Jacob van Maerlant en, op initiatief van Kan. C. Carton, werd te Damme gezocht naar de grafsteen van de Vader der dietse Dichteren. Te laat, zoals men weet. De grafsteen was reeds verwerkt in de afsluiting van het kerkhof te Sluis.
Bij deze gelegenheid kwam Delepierre, de provinciale archivaris, met een origineel en ‘modern’ idee voor den dag. De eerste spoorweg in West-Vlaanderen (lijn Gent-Brugge-Oostende) was pas ingehuldigd en Delepierre stelde voor een van de locomotieven - die bewonderde stoomduivels die later op onze locale diensten als ‘kaffiemeulentjes’ zouden eindigen - te dopen: ‘Jacob van Maerlant’.
Weet iemand of er aan dit voorstel gevolg gegeven werd? Het ere-convooi op de inhuldiging van de lijn Gent-Brugge (12 Augustus 1838) werd gesleept door de locomotieven Marie de Bourgogne en Jean van Eyck (Biekorf 1938, 37). Bestaat er ergens een volledige lijst van de namen van celebriteiten gegeven aan de eerste convooien? En hoe lang heeft men locomotieven en convooien met zulke namen gedoopt?
De genoemde machines waren reeds nationale fabricatie, zij waren ‘zustermachines’ van het type Le Belge, door de Cockerill-werkplaatsen te Seraing vervaardigd.
E.N.