Kortrijk. Hij beschouwde die ridderspoor als een van de 700 gulden sporen die weleer in de O.L. Vrouwkerk zouden gehangen hebben-(Annales Emulation II, 1840, 331). Men heeft ze niet meer teruggevonden. In de plaats werd (volgens Duclos) een nieuwe ijzeren spoor gehangen.
Wie is die Felix Edward Dujardin, zoon van Augustijn? De stichter van dat eerste ‘memoriaal’ van Groeninge is wel een herinnering waard. Bij L. Slosse, Rond Kortrijk, blz. 1683, vindt men een Augustijn Dujardin, zoon van Michiel en Salembier Margriete, geboren te Kortrijk 11 Mei 1740 en aldaar overleden 12 Juni 1806. Hij was gehuwd met Barbara Buysschaert. Slosse kent de volgende kinderen: Frans (1780-1860) die 52 jaar lang-kerkbaljuw was in O.L. Vrouwkerk; Jan Fideel Willem (1784-1853) en Leo (1788-1844), beide priesters. Laatstgenoemde was de eerste pastoor van Marialoop. Zou Felix Edward tot deze familie behoren? Kortrijk heeft goede stamkundigen genoeg die dat zullen klaar trekken.
Er is dan nog een sage betreffende een (andere?) laatste gulden spoor. Omstreeks 1840 noteerde de Duitse philoloog J.W. Wolf in zijn bekende Niederländische Sagen (blz. 196-197; Leipzig 1843) de mondelinge mededeling van een tachtigjarig man. Deze vertelde hem als volgt: ‘Van die sporen van het slagveld van Groeninge heb ik er een voorzeker honderdmaal in de kerk te Kortrijk gezien en, zo vertelde mij de oude koster, die spoor draait zich jaarlijks éénmaal rond, zonder dat iemand ze aanraakt.’
Wolf bepaalt niet verder die ‘kerk te Kortrijk’. - Bij het lezen van die sage met die oude koster als zegsman kan ik niet nalaten te denken aan Frans Dujardin die alsdan reeds meer dan dertig jaar kerkbaljuw in de O.L. Vrouwkerk was. In elk geval, die Dujardin's schijnen lijk te draaien en te spoken rond die mogelijke laatste gulden spoor te Kortrijk in de jaren 1830.
A.V.