loge’ niet. De loog breekt van de grote vuiligheid. En breekt de loog, 't goed is gewassen en 't wordt gespoeld met 't ander lijnwaad in een ander sop.
Hoe kunnen de mensen daar nog geloof aan hechten? De lakens worden veel vuiler van ziek te liggen dan van dood te gaan. Wat doet een zieke? Vier soorten: kriepen en klagen en twee soorten van de reste, en doodgaan. D' afleggerigge pakt de ziekelakens, wast en ververst en legt de dode op verse lakens. Hoe kunnen die lakens bereeuwen? Hoe lang ligt de dode daarop? Een dag en een stuk en nog niet. 's Anderendaags ligt hij al in zijn kiste, hout of zink, 't is nog een keer eender. Wat kan de reeuw daaraan doen? 'k En zegge niet dat hij daar een maand of zesse moest op liggen, maar dat en is gene reeuw meer.
Maar in mijnen tijd ging dat ook mee van dat reeuwgoed en 'k hore dat 't nog meegaat in Brugge. Ik sloeg in mijnen tijd al 't goed te gare in de waste met 't ander en 'k rekende dubbel voor 't breken van de loog, gelijk 't altijd geweest is, om 't sterfhuis te helpen uiteten.
't Platgoed willen de mensen altijd weer omdat 't door den band schone lakens zijn en dubbel betaald voor de was, maar 't lijfdingen geven ze mee aan d'afleggerigge omdat 't zo bot is van een naastbestaande dode zijn hemde voort te dragen.
- Had ik mijn wasser niet doen letten op d ure van 't eten, hij sprak mij nog over de reeuw.
G.P.B.
Het volksgeloof heeft te allen tijde een markt in het leven gehouden. In de folklore gaat de belangstelling eerst en meest naar het volk, dat met de vraag op de markt komt; in de psychologie van de kramers wordt minder belang gesteld. En toch staan zij op de markt met het aanbod en zijn er de onmisbare tegenspelers. Voor hen is het volksgeloof een bron van winst en welvaart, somtijds een veld van uitbuiting. Uit eigenbelang zijn zij conservatief: zij ‘doen’ met het volk, koesteren zijn gewoonten en onthouden hem een voorlichting die als een aanslag op eigen erf zou opgenomen worden.
De wijsheid van de Kortrijkse wasbleker heeft een bijzondere documentaire waarde omdat zij de commerciële tegenpartij van het volksgeloof blootlegt. En dan nog op een ander gebied dan datgene van de volksgeneeskunde en de volksdevotie, waar de voorbeelden voor de hand liggen. Hier betreft het een gewoon stielman die, onder de druk van een volkstraditie, technisch moet huichelen en zijn huichelarij in rekening brengen.
V.