beeldhouwer Dupont en werd in wit imitatiesteen uitgevoerd door den parochiaan Van Severen. Rond het kruis is een klein parkje aangelegd. De grond werd afgestaan door de familie Hilaire De Slypere. Hier staan we dus voor een parochiale samenwerking naar de aloude traditie.
De uitgekozen plaats heeft een passend geschiedkundig verleden in verband met den Boerenkrijg. Immers, volgens een mededeling in het parochieblad, door Elooi van Stuyfzandt, staat in een vergeeld handschrift te lezen: ‘Ende wi kwaemen voor 't eerst bijeen, een einde vóór 't Gerechte van Brugge, in derwelke bosschen vele conscripts waren weggedoken en vooral in de verlaten Cacktstrate, voor de vergadering van de Goudblomme’.
De Cackstrate was ‘verlaten’, daar in 1751 de brede steenweg op Meenen, alover Torhout, Roeselare aangelegd was waarin de Cackstrate gedeeltelijk was opgenomen.
De ‘Goudblomme’ was de naam van de geheime verzets beweging uit het Brugse tegen den Fransen veroveraar. Daarom vraagt de correspondent van het parochieblad terecht dat men rond het kruis goudbloemen zou planten, en dat anderzijds het gemeentebestuur van Sint-Andries een van de nieuwe straten, die aldaar doorheen de eigendom van de firma Sanders aangelegd worden, de Boerenkrijgstraat zou dopen.
M.V.C.