Annaatje van 't Pitje
't WORDT in 't nieuwe gestoken, daar op den hoek van de Karmersstraat en de Korte Speelmanstraat: al de ambachten - loodgieter, plakker, timmerman en schilder - zijn moeten tussenkomen om de eigenaardigste muurkapel van Brugge te herstellen. 't Was broodnodig, zowel de kappe als de beelden gingen te kwiste. Dat Annaatje nog bereidwillige vrienden heeft buiten zijn kwartier en het kunstminnend Engels Klooster, daarvan getuigen ten overvloede de jongste verslagen van den Bond der Westvlaamse Folkloristen.
Al klappend met de gebuurs daar in 't ronde, kunt ge 't sentiment van 't kwartier jegens Annaatje een beetje benaderen.
Aan wien is dat, dat Annaatje?... - ‘E-ja maar zie, 'k zou 'k ik dat ook maar moeilijk kunnen zeggen, wien dat er da' nu voor de moment den eigenare van is!’ - ‘Dat spreekt van zelfs dat 't vroeger beter opgepast was of nu, en da' ze d'er meer kas van maakten; maar ja met àl dien oorloge, en we gaan een keer zeggen dat er daar ook met den tijd slete op komt; en lijk van de joengers... e wel ze zijn ook niet meer lijk vroegere...’ - ‘Maar 'k wete alleszins zekers dat den autaar, met St Anna persessie, daar op 't hoeksje opgetimmerd staat’. - ‘'t Engels klooster hield hem meer bezig met dat kapelletje - van O.L. Vrouw - daar neffens; en de Witte kouse, daar op 't hoeksje aan ‘'t Pitje’, ontstak de keersjes.’
En de Witte kouse - de burgemeester van de St Annavierders van dat geweste - was seffens gereed om al te vertellen wat dat hij over die kwestie wist.
- ‘Ba ja'k, 'k ontstaken ik de lanteerntjes, als de mensen uit d'hoog' huizen, hier voorbij, keersen brochten; dat is wel mijn eigen huis, maar 'k en he'(k) ik niet meer te zeggen aan Annaatje van 't Pitje of d'ander gebeurs’.
- En dan van d'historie van da' beeldetje?... ‘'k hen ik