Onze windmolens. - Vgl. hierboven bl. 96.
De houten molen van Kerkhove, eigendom van jhr burgemeester van Wassenhove, verdween in 1940. Hij stond langs de Schelde en was nog goed bewaard alhoewel men hem niet meer gebruikte. Er werd hevig gevochten in de omgeving en zoo brandde hij af terwijl gansch het dorp verlaten was.
In 1944 werd de houten Audenardemolen te Beernem (eig. R. Meuleman - 1648) afgebroken. Door een slechte herstelling na den anderen oorlog helde hij over naar den linkeren kant.
In December 1945 waaide te Handzame den houten Abeelemolen om. Die molen draaide nog altijd en was pas in 1941 verdekkerd. In 1920 werd hij van Gistel naar Handzame verplaatst en wat verkleind. Mulder Darras had hem nochtans met een stormketting vastgelegd, doch eerst brak de balk waaraan de ketting vastlag, dan de ketting zelf. De molen begon te draaien en viel, gelukkig zóó dat geen schade werd berokkend aan de gebouwen.
In Januari 1946 werd een molen afgebroken te Ruiselede waarover dhr Vangaver, op blz. 119 van dezen jaargang, reeds een bijdrage schreef.
In Mei 1946, hebben de gebroeders De Clercq, wagenmakers te Vlissegem, den houten molen van Zuienkerke afgebroken. Deze molen was totaal vervallen. De einden, het berd der weegen en de trap waren er af. Veel menschen vreesden voor de instorting. Hij was eigendom van maalder De Brouwere en behoorde eertijds aan de kerk en disch van Zuienkerke.
Ten slotte werden in Oogst 1946 de einden uitgehaald van den steenen molen van Bavikhove (J. Allegaert). In den molen stond ieverans het jaartal 1799.