korten afstand van het strand; geheel waarschijnlijk behoorde deze duin ook aan de karthuizers.
Ten Westen van Nieupoort waren de oude duinen, ten Zuiden van den Groenendijk, vroeger genaamd Waetersduynen, omdat zij behoorden aan de familie Vandewaeter van Nieupoort.
Te Westende is er een duin genaamd Den Haeck, gelegen juist ten Noord-Westen van de kerk en dicht bij het strand. Deze duin is reeds geteekend op een plan van 1681, bij de Oude vuurtoren van Lombardie (archief van Nieupoort).
Het Princeveld ligt ook op Westende, ten Oosten van den steenweg Nieupoort-Lombardie; het vormt het zuid-westelijk gedeelte der oude binnenduinen genaamd het veld. Het Prinseveld is geheel door den landbouw in akkers herschapen.
Op het grondgebied Clemskerke vormen de hooge duinen een groep gelegen ten Oosten bij de scheiding Breedene-Clemskerke. Ten Zuiden van deze duinen ligt de Spanjaarshil, tegen de bovengenoemde grenslijn, en ten Noorden tegen de Koninklijke baan.
De Waterpanne van Breedene, ligt ten Noord-Westen van de Spanjaarshil, ten Westen tegen het grondgebied Clemskerke.
De Doomanspanne (genaamd de Santvloghe in de XVIIe eeuw) ligt op Clemskerke, ten Zuiden van de Koninklijke baan en ten Noorden van de tramlijn. Deze panne begint van 925 m. ten Noord-Oosten van den Vosseslag, juist rechtover de tramstatie de Golf, en strekt zich uit 400 m. naar het Oosten. Het uiteinde ligt 900 m. ten Zuid-Westen van de tramstatie Den Haan. De Zeepanne, grond van Vlisseghem, vormt een driehoek tusschen de Koninklijke baan en de tramlijn, op 800 m. ten Noord-Oosten van de statie Den Haan. De Hooge duinen liggen ten Oosten van de Zeepanne.
De Zandpanne, grond Vlisseghem, ligt ten Zuiden van de grenslijn Vlisseghem-Nieuwmunster, en ten Noorden der even genoemde Hooge Duinen. De Voorpanne, grond van Nieuwmunster, ligt ten Noorden van