Boekennieuws
R.A. Parmentier. Indices op de Brugsche Poorterboeken. Brugge, 1938, twee deelen: LVI + 998 + (160) bl. - Geschiedkundige Publicatiën der stad Brugge, II., 1 en 2. = Fr. 725.
De conservator van het Brugsche stadsarchief heeft ons hier een prachtig werk geleverd, dat met veel zorg opgemaakt is en een waar voorbeeld mag heeten van wetenschappelijke nauwgezetheid.
Het geeft de alphabetische naamtafels van de zeven poorterboeken, die op het Brugsche stadsarchief bewaard worden, en die loopen over de jaren 1418 tot 1794.
In de inleiding behandelt de H. Parmentier de Brugsche wetgeving over het bekomen, het verliezen en het behouden van het Brugsche poorterschap, waarover hij, als bijlagen bij het tweede deel, tal van buitengewoon interessante excerpten overdrukt. Hij geeft ook inlichtingen over het houden van de poorterboeken, over het vermelden van de nieuw ingeschreven poorters in de stadsrekeningen en in de ferieboeken van de thesauriers, alsook over het exuerecht. Daarna krijgen we een nauwkeurige beschrijving van ieder poorterboek.
Voor de eerste zes poorterboeken, die loopen over de jaren 1418-1588, geven de tafels: de familie- en voornamen van elken nieuwen poorter, en meestal den naam van zijn vader, de geboorteplaats, de datum van inschrijving als poorter, alsook, voor zooveel dit in het register aangegeven is, het beroep. In het laatste poorterboek over de jaren 1588-1794, dat minder uitvoerig is, vinden we geen vermelding meer van het beroep.
Door de uitgaven van dit werk zijn de opzoekingen in de oorspronkelijke registers overbodig geworden.
De laatste bijlagen berekenen het aantal poorters, die ieder jaar in de poorterboeken opgeteekend staan. Een der drie platen betreft de inschrijving als poorter van den grooten schilder Hans Memling, wiens geboorteplaats, Seligenstadt op de Main nu met zekerheid vaststaat: iets waarvoor de kunsthistorici den H. Parmentier zeer dankbaar zullen zijn.
Over de geschiedkundige waarde van de poorterboeken schrijft de H. Parmentier in zijn inleiding: ‘Vooreerst laten zij de meeste personen kennen die, van het begin der 15e eeuw tot het einde der 18e, het burgerrecht te Brugge gewonnen hebben, zoodat de geregelde aangroei van het poortergenoot-