torens’ en vandaar naar Kaster trekken en onzen eersten berg zien.
O! die schoolreizen van vóór den oorloge!
En de schooltijd?
Na den eerdappeltijd, met 't begin van 't schooljaar, zat de klasse vol, en 't ging wel tot met den Meie. maar dan was 't verre gedaan.
De jongens van den ‘Weitynckx-hoek’ en van de ‘Leerze’ haalden en brachten meikevers met volle eemers. 't Was teten voor de kiekens van Mijnheere Pol. 't Wierd beloond met 'n toeslag van den staat en 't was 'n frank per eemer voor den spaarboek.
Met de gulde was 't kersentijd - den heiligsten tijd van 't jaar, zei vader, omdat de boeren dan paternosters afgaan - en de leerlingen vielen zeere weg.
Met den vlastijd 'n zaten we maar met ons gevieren meer; al d'andere waren aan 't werk bij slijten en pootjes aangeven op den Oostkouter.
De schole liep leeg naar gelang 't oogsten van de vruchten te velde...
Toen trok de meester naar Roomen met Pastoor Verscheurke, zaliger gedachtenisse.
Want het was door 's pastoors toedoen dat hij meester geworden was in den schoolstrijd, zonder al zijn jaren uit te doen in de Normale.
Zwijgt ervan; 't waren al de beste. De jongens zoûn hem ten hemel gereekt hebben.
Hij 'n was geen man van groote woorden en ijdele
Vijve- en Vichte torens: woordspelling op 55. Van op Tiegem-berg 'n ziet men geen vijf en vijftig torens zooals 't de schalkaard belooft aan den voet van den berg, maar men ziet, onder meer, de torens van Vijve en van ter Vichten, zoodat de leidsman - in Tiegemschen tongval - de waarheid zegt, hoewel hij liegt.
Weitynckx Hoek: hoek van den boschkant te Petegem waar Burgemeester Weitynckx woonde.
Leerze: herberg aan 't Jagerke. Verg. Schoen: in de meerschen, scheiding, sloot.