overvloed van keurige en kunstige teekeningen die het boek versieren.
Het werk zal zeker met open armen ontvangen worden in de vakscholen waarvoor het bestemd is; tevens kunnen alle leeraars in de geschiedenis er veel uit halen om er hun lessen aangenaam en boeiend mede te maken. - B.
- Friedrich Zoepfl. Deutsche Kulturgeschichte. Bd. II. Vom 16. Jahrhundert bis zur Gegenwart. Met één groote kleurplaat en 296 prenten in den tekst. Lex.-8o, XXII-712 blz. Freiburg i.B., Herder, 1937. In linnen stempelband Mk. 16. (25% afslag).
In het middelpunt van dit werk staan niet de historische gebeurtenissen, doch de mensch in geheel de ontwikkeling van de beschaving. Denk- en doenwijze van het volk in zijn verschillende standen leggen tusschen de 16e en de 20e eeuw een grooten weg af. Schr. slaat niet enkel de bakens van dezen weg, doch geleidt ons doorheen het bonte historische landschap en knoopt met alle voorbijgangers, ambachtslieden en wijsgeeren, postiljons en schoolvrouwen, boeren en magistraten, vriendelijke en boeiende gesprekken aan. Wij worden binnengeleid in de burgerlijke huiskamer en de statige abdijkerk, uitgenoodigd op een volksche kermis te lande en een muziekavond in een salon vol complimenten. Toch staan we voortdurend, met hart en geest, in het wereld-woelen ‘wiens stormen en stilten ons aandoen, wiens branding op ons breekt’ en ons de taak der toekomst voorzingt.
Schr. bezit een verbazende kennis van de bronnen en de geleerde werken. Toch stoot men nergens op een bloote ophooping van bouwstoffen; de beschouwingen zoowel als de beschrijvingen, zijn verwerkt in een levendig verhaal waaruit ten slotte, in stevige omlijsting, de ontwikkelingsgang van volksgeest, volksgemoed en volksbedrijf afgeleid wordt. De overvloedige en treffend uitgekozen prenten zijn een weerspiegeling en tevens een bestendig aanwezige bewijsgrond van het verhaal. De uitgeversnaam Herder staat borg voor de keurige uitvoering van druk en illustratie.
Voor de kennis van onze Vlaamsche geschiedenis en beschaving is er in dit werk zeer veel te leeren.
Dr. K.R.