het laatst in 1329; in 1408 wordt het, evenals Wulpen, beschouwd als ‘verdroncken... vander zee ende verloren t'eeuwighen dagen’. Pastor Jacob van Waterdunen schreef er in 1321 den Rijmbijbel van Jacob van Maerlant af.
De parochie Watervliet in Oost-Vlaanderen die het eerst vermeld wordt in 992, werd in den loop der eeuwen door de Schelde verzwolgen en later terug ingedijkt; binst de overstrooming bouwden de heeren van Watervliet een kasteel te Handzame, waarop de naam van de verdronken parochie overging. Een tekst van 1613 luidt als volgt: ‘Ende is te bemoeden dat... soo de heerlycheyt van Watervliet over lanck verdroncken is gheweest, hebbende het leen te Hanzaeme doen den naem gheven: Watervliet...’
tWeergekeert Valaenderen (Flandre rétrocédée) is een deel van Vlaanderen dat in 1713 (Verdrag van Baden) door Frankrijk teruggegeven werd, namelijk de kastelnijen van Veurne, Ieper en Waasten. en de roede van Meenen.
Wenduine ontstond als afzonderlijke parochie tusschen 1172 en 1191, en wierd uit de parochie Uitkerke genomen.
Werplandt is de naam van aangeslibte gronden te Schore, Slype en in Zeeuwsch-Vlaanderen: Vgl. Biekorf, 1933, bl. 252, de uitleg van de gemeentenaam Schore.
De gemeente Westcappel in 't Noorderdepartement, heette vroeger Arnouts Capple, terwijl Westkappelle (Brugge) oorspronkelijk Wascapelle heette; de naam Westcapelle vinden we eerst in 1440; deze parochie werd uit Oostkerke genomen. Lees Biekorf 1931, bl. 82 vv.
Het Westkivartier, het Westland en West-Wlaenderen, zijn drie namen voor de landstreek bestaande uit de kastelnijen Ieperen, Veurne, Waesten, Belle, Cassel, Bergen, en Broekburg; soms werd er een andere verdeeling aangegeven namelijk de steden Nieuwpoort, Diksmude, Veurne, Duinkerke, Bergen, Broekburg en Loo en de kastelnijen Veurne, Bergen en Broekburg; de oudste vermelding vinden we in 1327.
Westouter in 1069 West-Altare. De rechtbank van de heerlijkheid Westouter zetelde op het kerkhof aldaar: