In de kindertaal worden de groote gallen soms wel met paraplu's (regenschermen) vergeleken.
De algemeene volksnaam is galle (vr.). Kwal is op onze Vlaamsche kust onbekend. Gal is misschien een nevenvorm van kwal, alhoewel de verwantschap niet zoo duidelijk is. Indien gal en kwal uit denzelfden wortel zouden stammen, dan zou het toch een eigenaardig verschijnsel zijn hoe de indogermaansche labiovelaar in 't eene geval een g en in 't ander geval een kw geworden is. Het is anderzijds ook moeilijk aan te nemen dat gal uit kwal of omgekeerd zou ontstaan zijn. Meer bevoegden kunnen deze zaak uitmaken.
Evenals het Ned. kwalster (fluim) verwant is met kwal, zoo zijn in de kusttaal galle (fluim) en galle (zeekwal) hetzelfde woord.
De blauwe gallen of blauwers (Heist) zijn de schoonste gallen van de Noordzee: hun scherm is klokvormig, fijn als het teerste kristal, hemelsblauw gekleurd en aan de boorden violetkleurig glanzend. Hun wetenschappelijke naam is: Rhizostoma octopus. Hun volksnaam is onmiddellijk te begrijpen. ‘Blauwers’ is nochtans een eigenaardige vorming die beïnvloed werd door den volgenden naam: Striemers.
Een tingelgalle, tingel of striemer is over het algemeen een galle die tingelen of striemen kan. De gewone netels worden bij ons volk tingels genoemd. Het woord tingelen beteekent niets anders dan branden (verg. Eng. to tingle). De naam is ook zeer juist gekozen; de gallen veroorzaken door hun giftige stekende netelcellen een smartelijke brandende pijn. Ook de naam striemer is fijn gekozen, De aanraking met een neteldraad geeft hetzelfde gevoelen als de striem van een fijne wis. Meer bepaald is een tingel of striemer een van de twee gemeene soorten: de Cyanea capillata en vooral de gewone oorkwal Aurelia aurita, die in den zomer algemeen en veelvuldig voorkomt.
De bruine gallen zijn de bruinachtige gekleurde exemplaren van de bovengenoemde Cyanea capillata (het is niet de scherm zelf die bruin is, maar wel de lichaams-