nu in een raam achter glas gevat. Zij is overdekt met een warrelnet van lijnen, en daarover hangen en kruisen talrijke draden van velerlei kleur, die over de vastgeprikte spellen op dit lijnenraadsel neerhangen. Onder aan ieder van die draden, om ze óver de spellen te verleggen en loodrecht te doen neerhangen, is een Vlaamsch spellewerkblokske vastgemaakt; de Engelsche uitleg voegt er uitdrukkelijk bij: ‘bobbins used by Belgian lace-makers’.
Die kaart wordt beschreven als een ‘Movement Chart or Graph of British Divisions on the Somme’. Daarop konden dus de ingewijden dagelijks lezen waar de troepenafdeelingen in het Somme-gebied lagen of verlegd waren. Zij hing aan den muur in een der bureelen van het Algemeen Hoofdkwartier van het Engelsch leger te Montreuil (Pas-de-Calais).
'k Heb een geheelen tijd staan kijken op die lange reke blokskes, waarmede eens de vlijtige handen van een vreedzaam zingende spellewerkster over 't kussen speelden. Wie weet langs welken lijdensweg die blokskes in Frankrijk gerochten, hoe ze overgingen in 's krijgsmans handen die er koelbloedig draden mede dooreenkruisten waaraan duizende menschen-levens hingen?
Onschuldige Vlaamsche blokskes in dit wreede spellewerk!
V.