begaafd van geest, trok het hem aan ook ‘avondschole’ te houden, maar bleef dwers en door timmerman... tot in zijn geesteswerk toe. Hier 'n wondere verzameling van zijne volks geleerdheid in overgebleven liederen en gelegenheidsstukjes.
Vanwege ‘De Sikkel’ (Kruishofstraat, 223, te Antwerpen) tal van schattig-schoone uitgaven, die Vlaanderen's boekwezen wederom veel eer en veel voordeel gaan aandoen.
- Alzoo: Katherina Boudewyns' Prieelken der Gheestelyker Wellusten, met inl. en aanteek. van Dr. Hermance van Belle. (Uitgeg. voor de Seven Sinjoren). Antwerpen, 1927, kl. in-8n, 176 bl. met afbb. en wdb. Fr. 35.
Nog een oude Vindster [±1520-±1603, '4...] van westvlaamschen bloede, wier zoet vloeiend en stichtend ‘Prieelken’ weldra haast verloren was.
- Alzoo ook: Cleyne Proefstuxkens uit de Poëzie van Justus de Harduyn (1582-1641), verzameld en toegelicht door Dr. O. Dambre. Antw., 1927, in-8n, 112 bl., met wdb. Fr. 35.
Die landsche geestelijk, uit een gentsch hooggeslacht en aangeland in het Dendermondsche, ‘is de schakel tusschen Van der Noot en Poirters, en baant den weg naar De Swaen en Gezelle’. Hier: een voorloopige mededeelinge van eenige uit zijn zoo lijze en toch laaiende voelgezangen.
- Dan: Werken van Michiel De Swaen [1654-1707], uitgeg. door Dr. V. Celen, met de medewerking van Dr. C. Huysmans en Prof. Dr. M. Sabbe. [Levensbericht]. I. De Tooneelspelen, bd. 1. Antwerpen, 1927, in-8n, lxxxvi-280 bl., met afbb. Fr. 40.
In dit boekdeel (eerste van 6 teweeg): drie zijner zes oorspronkelijk-vlaamsche tooneelspelen. De Mensch-wordingh, De Verheerlijckte Schoenlappers of de Gecroonde Leersse, Triomf van het kristen Geloof over d' Afgoderij in de Martelij en de doot van de H. Maget en Martelaresse Catharina, zoo dicht mogelijk naar het eigenhandig stel van den Vinder. Beknopt en kieskeurig toegelicht, oordeelkundig vast. 't Beslist volledighoofdwerk teweeg over De Swaen.