hoeken, immer nochtans zonder te willen aan de inlandsche genezers de steekte doen. Vinden ze iemand waarvan de kwale rapelijk is, ze voeren hem gasthuiswaard, anders bezorgen ze hem thuis. Derwijze hebben ze veel menschen geholpen te Dickebusch, Vlamertinghe, Kemmel, enz. 't Is ook deze mannen die ons den typhus ‘gezet’ hebben. Ook nog bij hen moog'-je geldeloos pakjes afhalen om daarmee 't eene en 't ander te ontsmetten.
Een tweede werk is de troost der armen. Ze laten melk uitdeelen voor aan-de kleine kinders, ook cacao; en ze staan de moeders ter hulpe die een kind moeten voeden. Ze bezorgen nog kleederen, en nogal. Hebben b.v. aan sommige kantenwerksters garen gegeven.
Een derde werk is de ‘Schoolkolonien’ of Leergaarden. Buiten alle bemoeiinge van iets van het Land, hebben zij hun eigene leergaarden, waar ten anderen de kleinen, uitgeweerd wat uitzonderinge, ook niet-kwalijk geweest zijn.
Vandage heb ik te mijnent gehad twee heeren van deze ‘S. John's Society’, om te vragen van hier ook een stand te mogen inrichten, trouwens ter uitdeelinge van melk voor de kinderen en kloekte voor de moeders. Alles is geschikt nu. De melkbestellinge zal geschieden te J. Lauwyck's in de herberg ‘Het Hoekje’, nl. door zijn zuster-kloosterlinge, aldaar gevlucht, en die alles zal gereed doen. Aanstonds zet ik uit, op zoek achter behoeftige kinderen van beneên de twee jaar, en vind er een-en-veertig. De melk zal komen alledage van 't hof van C. Allaeys, geleverd aan 0. 25 fr. de kanne.
Woensdag, 31n. Heden, eerste uitdeelinge van melk.
In den voornoene komt een gansche rij of compagnie vóór den Staf in gelid staan, en drie mannen eruit worden door den schaarheer of divisie-generaal vereeremerkt. Een schareheer, zie en verneem ik, draagt een rooden band aan den arm, een tochtheer of brigade-generaal een blauwen.