S. Sebastiaan
Een beeldstuk dat meer mag gekend zijn.
't Hier-afgeschetste beeld (naar mijn onthoud, alverre 1 m. hooge, zonder den schoor- en den draagvoet van eronder) is een uit Watou-kerke. 't Zal nog een zijn van den tijd dat de schuttersgilde daar ingericht werd, ieversthalven de zestienhonderd (vgl. Rubbrecht, (Gesch. van Watou bl. 304-306).
S. Sebastiaan, van Watou. xviie e.
Er was vóór den oorlog ook een dergelijk te Becelaere: we gaan zeggen dezelfde sneê, en dezelfde schoonte van werk, maar levendiger geschilderd en een goê slagske kleiner. Als eigendom van de schotters, stond het ten huize van den Heer P. Degryse, eenen van de ‘oppersten’; en oudere lieden wisten te vertellen dat 't ook nog in de kerke gestaan had, hooge langs een zuil in de binnenbeuke, achterwaard-aan al den mannenkant. [Was daar eertijds zijn altaar geweest?] De Gilde van Becelaere dagteekende uit de XVe eeuw. Even vóór den oorlog bestond er nog een XVId-eeuwsch Gildeboek van, ook bij den Heer P. Degryse: (een heel-schoon-opgesteld on op zijn XVIIId-eeuwsch' rijkverbonden boekje kl. in-4n) met erin de overstelling der inrichtingskeure en met herhaalde reeksen van leden. 't Oud zijden vaandel (einde van zeventienhonderd) weleer afgeteekend en in afschets uitgegeven te Yper, lag wijders bewaard bij Heer J. Bayart den Burgemeester: 't was uittermate krank van stoffe geworden, maar immer gave gebleven of daaromtrent in zijn teekeningen en verwen. Dit alles herinneren we, waarom? Om te laten gevoelen hoe een S. Sebastiaansbeeld daartusschen inkwam als een echt gildegerief, en medeen bijgevolg ook als een van de schakels waarmeê het verleden onzer eeuwenlangbloeiende schuttersgilden den een' of anderen keer dient volkskundig aaneengesmeed.
Nog zulke beelden heb ik ook op andere dorpen gezien tijdens den oorlog, 't ontgaat me nu welke, maar alleszins in de vecht- en de vluchtstreke; 'k vernam toen dat er meest-nog waren in 't verwoeste gebied, om nader te omstaken, in 't Ypersche.
Daar die allemaal in denzelfden zin, en allemaal even zorgzaam zelfs kunstig gesneden waren (gesneden in hout), ook allen schier