het leven kan kosten, trachten we een gezondere zede te wekken waaruit onze taal weer meer leven kan winnen.
Geen onkruid onder ons terwe geduld. Verkiezen we onze terwe.
Messis multa! Goddank we zwemmen in 't koorn. We zitten verduikeld tusschen nog-ontelbare Vlamingen, 't volk, die allegaar uit den gemoede het vlaamsch voort heel eigen begaan. Er drijven daar dan enkele Vlamingen tusschen die, uit snof, of versnuisterd en zorgeloos, dit vlaamsch nietmeer als bekwaam of gemakkelijk aanschouwen. Maar een derde slag Vlamingen weer trachten dan deze tweeden te beteren, trachten medeen heel het volk en zijn taal tegen die tweeden te schutten; hiertoe vallen zij aan: al wat schuim is bij dezen, ontaard of ondietsch. Met woorden uit 't volk, of uit den geest van het volk, toonen zij aan: dat al dat vreemd goed zou desnoods kunnen verdietscht zijn, nl. zus of beternog zoo, ofwel beternog anders... Sommige woorden daarvan blijven meêgaan, anderen vallen. Ondertusschen doorleeren die zoekers de tale: wat veel is. En misschien gelukken ze erin een kwade gewoonte (eene te weten van slenter en slapheid) eenigszins te verdoen door een goede (immers eene van keurheid en kracht). Gemak en voldoening, schoonheid en zwier, weten ze wel, zullen evenveel, meer zelfs, komen uit een goede als uit een slechte gewoonte. 't Is daarop dat zij uit zijn. Maar dan, in een slag dien ze slaan, als zo soms overdrijven? Och, 't is dat niemand kan slaan zonder eerst zijn haai en zijn haal eens te halen. Zoohaast de slag uit is en stopt, is ook de haai en de draai en de overdrijving vergeten. 't Goed blijft; al was 't maar een honderdste deel der verwachting, 't is beter dan niets. Werken om dit honderdste deelke van goeds is beter dan kwaad aan te kweeken.
En Biekorf? Biekorf werkt met die goeddoende Vlamingen meê.
Is 't al teveel dat er in Vlaanderen één blad is dat meewilt?
Andere bladen deden 't best ook, streden best ook tegen den dwang van de taalmode en -luiheid. Maar... doen zij er soms niet aan mee meest?
Er wordt thans vele gesproken van vrijdom, vele gevochten voor vrijdom, vrijdom vooral in de taal. Maar waarom is er nog altijd meest vrijdom in Biekorf, die minst daarvan klapt? Waarom?...
Een andere als wijzelf kan dit zeggen.
Wij, we zwijgen... en, zwoegend, doen voort.
Biekorf