MEER dan vijftig soorten onbekende gewassen werden in Congoland ontdekt en onlangs leden bekend gemaakt.
Wie heeft die gewassen gevonden en aan de wetenschappelijke wereld veropenbaard?
De Duitschers.
De wetenschappelijke zending van den hertog van Mecklenburg heeft ze medegebracht en ze werden in Duitschland beschreven.
Ze worden ook te Berlijn bewaard.
Wordt er hier een geleerde gevonden, die ze wil onderzoeken.... hij mag zich naar Berlijn begeven.
Wat wij vandoen hebben?
Meer wetenschappelijke kennissen en oneindig meer belangstelling voor de wetenschap.
J.S.
MEN weet dat Simon Steven de uitvinder is der tiendeelige breuken. Voor hem ook hadden er sommigen met die breuken gerekend en ze verbeeld. Over Simon Steven en al de uitvinders der tiendeelige breuken in de 16e eeuw, handelt D.E. Smith in Teachers College Bulletin, 1e s. no 5. New-York 1910.
J.S.
MEN vraagt ons naar den oorsprong van den dorpsnaam Leffinghe.
De streek werd door de Friesen bevolkt, zoo 't de talrijke gewezene en nog bestaande friesche bergschuren van Leffinghe getuigen.
't Zal dus vermoedelijk een friesche naam zijn. Hij klonk vroeger als Leffinga, hetgeen ook een friesch voorkomen vertoont.
Leffinga, dat is oorspronkelijk een meervoud met de bediedenis van: afstammelingen van Leffe en Leffe is een oude, friesche mansnaam.
Zooals vele stamnamen, is deze stamnaam een oordnaam geworden!
J. Cl.
CASTER heeft vermoedelijk, zooals Kester, in Brabant, zijnen oorsprong aan een romeinsch legerkamp te danken: in dit geval, zou het onmogelijk zijn, dat er daar geene sporen van het belgo-romeinsch tijdvak zouden te vinden zijn. Op het Kleiveld, nevens den voetweg van Caster naar den berg van Tieghem werden er in 1911 scherven van romeinsche tegulae en scherven van gemeen belgo-romeinsch vaatwerk gevonden.
J. Cl.