Mengelmaren
TRIMARDS is een roman van Edward Vermeulen die velen reeds met belangstelling zullen doorbladerd ja verslonden hebben in ons keurig Vlaamsch tijdschrift ‘Ons volk ontwaakt’. De lezers van Biekorf echter kenden den rijkbegaafden schrijver ervan sinds lang; zijn fijne luimige verzen hadden ze leeren smaken en waardeeren, nog vóór ‘Ons Volk’ bestond, al heette hij dan ook nog - Warden Oom - een bij onze abonnenten hoogst populaire naam. Daarom heeft het verschijnen van ‘Herwording’ vroeger hier beoordeeld en van ‘Trimards’ ons meer dan wie ook verheugd.
Maar ter zake. Trimards is een zeer boeiende alhoewel niet ingewikkelde roman. Een West-Vlaming die hem ernstig doorleest, moet, dunkt mij, bij zijn zelven denken: zie, dat is nu toch iemand die zijn volk kent, zoo niemand die schrijven kon het ooit heeft gekend. Of dat echte (gespogen, zou Warden zeggen) Franschmans zijn: die Remi Braem, die Pol D'Haene; of het echte West-Vlamingen zijn heel die wereld die de schrijver vóór onze oogen wemelen doet! Waarom schildert hij slechts de schaduwzijde er van af? - Iemand die zijn volk zoo diep bemint, moest er naar streven het te veredelen, en dat zal toch wel het goede middel niet zijn. - Daarbij nog moet hij bij elke bladzijde omtrent in rechtzinnige bewondering hebben uitgeroepen: Wat een weergalooze rijkdom van West-Vlaamsche woorden, spreuken en zegwijzen! die heb ik nimmer zoo dicht gezaaid bijeen gevonden noch bij Teirlinck, noch bij Buysse, noch zelf bij onzen Stijn Streuvels. Een woordenschat, die voor geen goud ter wereld mag te loor gaan. Maar, goede vriend Warden, kan dit niet samengaan met een beetje meer zorg voor echt zuiver Vlaamsch! 't Weelderigste vlas moet toch ook gewied worden! - Zie dien wensch heb ik meer hooren uiten.
Daarmeê is het niet uitgezegd nopens dit prachtig roman. De vlaamsche lezende gemeente zal er haar zeg over zeggen, maar het zou heelemaal niet ten voordeele van haar kunstmin pleiten, moest die afkeurend zijn: dit boek is alle aanbeveling hoogst waard.
A.L.
TE Quaremont, niet ver van de Kraai, ligt er thans eene merkweerdige zandgroeve open in dewelke men de volgende aardkorstelijke lagen kan waarnemen: de bekende laag steenovenaarde, voortkomend van de omzetting van het haspegouwsch leem; - eene heldergestriemde grijsgele laag haspegouwsch leem; - eene dikke laag, roosgekleurd Diestersch zand.
J. Cl.