Mengelmaren
Eerweerde Vader karel Jozef Rotsaert
GEBOREN te St-Pieters-op-den-Dijk (Brugge), begon hij zijne studiën in St-Lodewijk's gesticht te Brugge. Daar was hij werkzaam en godvruchtig, daar verstaalde en vroomde hij zijn edel hert onder 't geleide zijner wijze meesters. Een levendige kerel was hij en, om zijn aangenaam en luimig karakter, allemans vriend.
In 1893 ging hij in Afrika studeeren in de wijsbegeerte en godgeleerdheid en ontving, den 18den in Lentemaand, te Carthago, de H. Priesterwijding uit de handen van Z.D. Hoogw. Combes, Aartsbisschop van Carthago en Primaat van Afrika. Den 16den in Grasmaand zong hij in de nederige kerk van St-Pieters zijne plechtige eeremis, te midden van de algemeene blijdschap en geestdrift van 't feestvierende Scheepsdaele, waar hij niets dan vrienden telde.
Weinige dagen later, scheepte hij in met E.V. Joz. Weghsteen, ook een Bruggeling, en landde aan in Congoland op O.-L.-V.-Hemelvaartsdag 1899.
Bij zijne oversten stond hij bekend om zijne diepe godvruchtigheid, zijn stalen wil, zijn grenzeloozen zendelingsiever en taaie werkzaamheid. Met E.V. Van Acker ondernam hij twee ontdekkingsreizen tot het stichten van nieuwe zendingsstanden in Oeroealand.
Gedurende zijn kortstondig maar vruchtbaar zendelingsleven behield hij als echte Bruggeling, door last en gevaar, door ziekte en ellenden, zijn altijd opgeruimd en blijmoedig karakter. Zijne brieven zijn doorweven van echte vlaamsche welgezindheid, blijde spreuken en vertellingen. Hij was bovendien goede muziekant en zoo vinden wij hem tijdens zijn reizen met V. Van Acker, altijd in gezelschap van zijn koperen speeltuig, daarmede hij de verbaasde zwarten wist aan te trekken en te verlustigen, of ook soms eigen leed te vergeten en nieuwen moed te scheppen.
Hij ontsliep in den Heer te O.L.V. van M'pala, den 13den van Herfstmaand 1904, ten gevolge van den ‘tetanos’ of doodkrampe, in de bediening van algemeen zorger en toeziener van 't Vikariaat van Opper-Congoland.
Benevens zoovele anderen is hij gevallen op het eereveld onder de zegevaan van het kruis, na omtrent vijf jaar pijnen en pogen