Naoogst - Vindekoorn
‘GEZELLE'S hooggeschat Loquela is gevallen.
Geen een tijdschrift sedert, hernam als hoofdzakelijk onderwerp de stof ervan’.
Aldus luiden de eerste woorden der ‘Binnenleiding’ in een bijblad van ‘De Student’, verschenen nu te Paschen laatst.
't Gedacht der Opstellers is van Gezelle's werk voort te zetten, 't is zeggen, Zantekoorn of Vîndekoorn te vergaderen en den taalvorschers ten dienste te stellen.
Immers, zoo luidt het verder, ‘Loquela natuurlijk heeft al (het) werk niet afgedaan. Veel ligt er nog te zanten in de Vlaanderen, daar ligt nog veel vindekoorn op den Limburgschen ekker,... (De Idioticons) ook zijn onvolledig,.... en hun gezag dient gestaafd, en hunne woorden rond de stammen teruggebracht, zooveel mogelijk, om hunne deugdelijkheid tastbaar te maken’.
En daarom zal men ongeboekte woorden opvangen, van de reeds geboekte onvermelde beteekenissen en gedaanten aanstippen, en ook wel, hij gelegenheid, een taalkundigen uitleg van beide geven.
Daarbij wordt er ernstige medewerking gevraagd, om met vereenigde pogingen deugdelijk werk voort te brengen.
Bij alle taalminnaars, en wel vooral in West-Vlaanderen, waar het wegvallen van Loquela reeds menigmaal betreurd werd, zal ‘Naoogst’ welkom zijn. Het doel is allerloffelijkst, en, ons dunkens, zal de uitvoering in de twee reeds verschenen bijbladen ten minste aan de verwachting beantwoorden.
Belangrijk zijn de verschenen studien over barsch, over gaas, en veel andere reeds; welgekomen is de lijste der geweerde schuimwoorden, die verschijnt op het einde van ieder talmerk. De oordnaamkunde is niet vergeten, en zal misschien gelegenheid geven tot verdere vergelijking en besluiten. De geraadpleegde woordenboeken toonen dat de schrijvers op de hoogte willen blijven van de hedendaagsche taalkunde. Hoe meer, hoe beter.
't Is goed aangevangen onder Gods hoede.
HIT Zuid en Noord, eene bloemlezing uit de beste Zuid- en Noordnederlandsche schrijvers, door P. Evarist Bauwens, S.J. - Aanhangsel bij het derde deel.
Vlaamsche jongens, luistert eens naar de uitsprake van Willem Kloos; die Willem is een der bijzonderste opstellers van het hollandsch tijdblad, De nieuwe Gids. Ja, komt bij, en luistert: ‘Litteraire Kunst is de in woordgeluid weergegeven emotie van een individu. Kunst moet de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie zijn. (bl. 5).
Admireert, en.... Salueert!!.
A.M.