dat is een bijzondere zang die M. Aug. Reyns, de kapelmeester van Sint-Salvators, voor deze omstandigheid geschreven heeft. Wij hebben het reeds gezeid: dit vertoog is overprachtig!
5de Groep. De gevangneming van Jesus in den Olijfhof: 1o De Honderdman met tien soldaten; 2o Eenige Phariseeërs en dienaars van het Sanhedrin komen Jesus aanhouden; 3o Een Engel houdt het opschrift Ecce homo, voor het gebeeldhouwd afbeeldsel van Christus (door Michiel Dhont). Zes dragers. Zestien meisjes hebben in hare handen de doornen Kroon en de werktuigen der geeseling.
6de Groep. De Kruisdraging: 1o De romeinsche Honderdman te peerde; 2o 12 soldaten; 3o Knechten met ladders en met de werktuigen der kruising, 4o Jesus draagt zijn kruis en wordt door Simon van Cyrenen geholpen; 5o Schriftgeleerden en Phariseeërs; 6o De H. Maagd, Sint Jan en de HH. Vrouwen; 8o Veronica met haren linnen doek; eenige vrouwen van Jerusalem met hare kinders.
7ste Groep: 1o De Calvarieberg verbeeld op eenen Praalwagen waar het kruis geplant staat. Aan den voet van het kruis O.L.V. van de zeven Weeën, met St. Jan, Maria Magdalena, Josef van Arimathea, Nicodemus en de HH. Vrouwen. De Pieta, gebeeldhouwd door Goossens, maakt grooten indruk. 2o Vrouwengroep van 32 personen in rouwkleederen; zij zingen het Stabat Mater, getoonzet door zaliger den E.H. Pieter Busschaert, professor in 's heiligen Lodewijk's Collegie ter stede, 3o Het Heilig Graf, uit de kerk van Jerusalem, die te Brugge gesticht wierd door Pieter en Jacob Adornes, na hunne terugkomst uit het heilig land, in het begin der XVste eeuw; 12 dragers, in kolders, met de wapens der Adornes; rond het H. Graf, prachtlanteerns.
Eindelijk komt de kostbare Relikwie van het H. Bloed; zij wordt wederom, gelijk in de oude tijden, onder een rood satijnen verhemelte gedragen; zij is omringd door de leden van het edel Broederschap, die insgelijks tot de oude overleveringen zijn teruggekeerd en eene rijke