Drukker de Sloovere, die, den 21sten in Nieuwjaarmaand 1751, drukker van stad wierd, vroeg, den 18sten in Koornmaand 1750, aan den schepenraad, de toelatinge om Gheeraerts grondteekeninge te mogen uitgeven, en den 29sten in Koornmaand bood hij een voordruk aan van het werk dat hij had doen verbeteren door Heelbrouck, den drijver van de munte, die geheel voordeelig aangeteekend staat bij de kenners van munten, en wiens werk 9 schellingen kostte. De schepenraad was erover voldaan en liet er hem 76 afdruksels van maken, waarvan er 40 voor den schepenraad, 14 voor de gerechtschrijfkamer die hem tegen 10 schellingen vergoed wierden; de 12 andere afdruksels mocht hij houden tot loon van zijn werk.
Op den 26sten in Koornmaand 1762 deed drukker de Sloovere eene tweede aanvraag voor eene nieuwe trekking, en deze wierd hem toegestaan, mits hij 24 afdruksels aan de stad ten geschenke gaf. Dus zijn er in 't geheele drie trekkingen van Gheeraerts werk. Men kan ze uiteen scheiden door de volgende kenteekens: De uitgave van 1562, en geeft den naam der straten niet, de twee rollen (cartouches) rechts zijn wit gebleven, maar Gheeraerts had de verzendcijfers aangeteekend, die moesten overeenkomen met deze die in de groote rolle gedrukt stonden.
De uitgave van 1750 en draagt de namen der straten niet, en is onderteekend ‘Tot Brugghe bij Pieter de Sloovere in de Predickhere straete in den Braemberch.’ In de kleine rolle heeft men met het drukgetouw ‘Breve brugarum encomium’ in zes reken gedrukt, en, in de groote, stelde men de opgave van de openbare plaatsen en van de praalgebouwen in 89 tal merken in 't vlaamsch en in 't latijn, onder ééne hoofdinge ‘Catalogus locorum celebrium.’
Ten laatste, de uitgave van 1762 geeft de namen der straten en in een langrond ter rechter hand de ‘renvoy sestendeelen’ en dat was waarschijnlijk de verbetering die Heelbrouck eraan toegebracht had. De opschriften in de rollen zijn ook veranderd; al boven, met het uittreksel van Barland van 1542, in 't latijn en 't fransch; al onder, met de opgave, volgens de talmerken die op de grondteekening stonden, van de bijzonderste plaatsen uit den tijd van 1562, in 't vlaamsch en in 't fransch onder de 89 numeros.
Met deze inlichtingen kunnen al deze die een oud afdruksel van de grondteekening van Mare Gheeraarts hebben gemakkelijk het jaar der uitgave en de weerde ervan kennen.
L. Gilliodts-van Severen
***
Bovenstaande mingelmare wierd aan den opsteller getoond die er de volgende ophelderingen heeft willen bijdoen:
Mijn getrouwe vertaler zal mij wel toelaten hier eene kleine inlichting bij te voegen.