Mingelmaren
DAAR is een nieuw werk van Johan Winkler in 't licht gekomen; het heet: Friesche naamlijst (Onomasticon Frisicum) en wierd te Leeuwarden bij Meijer en Schaafsma uitgegeven.
Het beslaat XVI-460 bladzijden in fijnen, keurigen druk en ieder bladzijde is in twee sponden verdeeld zooals Johan Winkler zegt en dit ons woord in Noord-Nederland boekvast maakt voor 't schuimwoord kolom.
Hoe die boek opgesteld is? Een voorbeeld zal 't aanschouwbaar maken:
M. Hare, Haro, Hari. In verkl. Haerke, Haercke, Haarke, Hareke, Harek, Harik. Zie Haring. Verg. Harre, Heare.
V. Harike.
G. Haringa, Harenga, Haringha, Harema, Harama, Haarsma Haersma, van Haersma, Haren, Haars, Haerckema. - Harena, Haren, Haarken, Oost-Friesland. Haerynck, Vlaanderen.
P. Haersmastate te Oudega in Small. Idem te Jelsum, te Oostermeer, te Buitenpost, te Drachten. - Great en Lyts Haringa-sate te Eagum. - Harum, geh. bij Steinfurt, Westfalen. Haringhe, dorp in West-Vlaanderen. Haringen, in 1297 Haringa, dorp bij Gandersheim in Brunswijk. Hareigny (Haringe), in Picardië, Frankrijk.
Ge hebt eerst den voorname onder M. en V.; de oude Germanen droegen een bonten schat van namen, met al de schakeringen en de uitingen van hunnen levenslust en hunnen levenswandel doortinteld en de Friesen hebben al die namen in overvloed bewaard en met de eigene tinten hunner krachtige duizendverwige tale gekleurd.
Daarbij slachten die namen bronnen; een vloed van geslachtsnamen en oordnamen komen als schitterende waterstralen uit die vruchtbare namen wellen gesproten.
Bij G. vindt ge de maagschapsnamen en bij P. de oordnamen, volgens friesche geplogentheid of algemeen germaansch gebruik uit de voornamen afgeleid.