En Paradisus, wat is dat?
Wel, dat is een begraafoord en 't bestaat nog zulk een te Pervyse onder den naam van Hemelrijke.
De stammen die hier vroeger woonden, moesten ergens begraven worden.
Eerbied voor de dooden bestond bij alle volkeren, in alle tijden; daarom is de gedachtenis der doodenakkers dikwijls bewaard gebleven.
't Is genoeg bekend bij de Walen, en min bij ons, dat een Hemelrijk eene oude begraafstede is.
In vele hemelrijken bij de Walen, ook in 't hemelrijk van Wals-Betz, niet ver van Landen, heeft men kostbare Roomsche en Frankische oudheden uitgegraven.
***
- Zoo dat ge vermoedt dat het hemelrijk van Pervyse 't onderzoeken weerd zou zijn?
- 't Is reeds onderzocht, en onder het delven, heeft een ouderling verteld, dat er op 't hemelrijk van Pervyse vroeger eene hoogte lag, en dat die hoogte afgevoerd wierd om eene nabijgelegene weide op te hoogen. Aldus is alle spoor van de begraafstêe verdwenen.
***
De lezers van Biekorf zouden ons eenen grooten dienst kunnen bewijzen.
Dat zij eens naspeuren, op de dorpen in de oude landboeken en de overleveringen, of er geene hemelrijken of heidensche kerkhoven bekend en zijn.
Daar zijn reeds drie heidensche kerkhoven aan 't licht gekomen, dit van Pitthem, dit van Ramskapelle, hetwelk de eigenaar belet te onderzoeken, en dit van Denterghem bij de Peperlabeke, dat waarschijnlijk ook wierd afgevoerd om den neêrkant van 't stuk land op te hoogen.
't Zou zonderling zijn, bestonden er nevens de menigvuldige heidensche kerkhoven van 't Walenland en van Vrankrijk, maar drie heidensche kerkhoven in West-Vlanderen.
J. Claerhout